In cazul in care, dupa constructia casei pe care v-ati dorit-o si proiectat-o in detaliu, v-a ramas o bucata relativ mica de pamant nu va impacientati. Gradina mare si luxurianta, cu sera de flori si chiosc de lemn, poate fi inlocuita, la fel de bine, de o amenajare cu un decor aparte, in care sa isi gaseasca locul arbustii si florile care aduc bucurie intr-o dimineata de vara, dar si un spatiu destinat relaxarii cu o ceasca de cafea sau de ceai alaturi de cartile pe care le-ati cumparat special pentru o astfel de ocazie. Fara teama de a gresi, un astfel de aranjament arhitectul peisagist l-ar numi simplu gradina de mici dimensiuni.

Doua sunt etapele premergatoare amenajarii efective a gradinii. Acestea constau in trasarea si delimitarea spatiului destinat noii gradini. Daca trasarea este relativ simpla, delimitarea ar trebui sa fie foarte putin vizibila dar ferma. O alee care sa desparta zona gradinii de alte zone cu destinatii diferite este bine venita. Un rand de borduri joase, in culori asemanatoare gazonului ar fi, poate, cele mai indicate. Un gard viu, chiar daca este aspectos, are proprietatea de a ingusta considerabil spatiul. Nici un aranjament arhitectonic de tipul chioscului de gradina nu este cel mai indicat intr-o astfel de situatie. Datorita spatiului restrans, o astfel de constructie, oriunde ar fi pozitionata, tot are darul de a optura imaginea panoramica a ceea ce se doreste a fi un spatiu aerisit. La fel de neinspirata ar fi si o multistratificare a gradinii. Niste adaosuri gen cascade sau mici damburi care sa duca cu gandul la diverse forme de relief nu vor face alceva decat sa inchida spatiul si asa limitat. O bancuta sau un set de scaune si o masuta protejate de razele soarelui de o umbrela usor demontabila este o sugestie care s-ar putea incadra foarte bine in peisaj.

Amenajare gradina mica

O a treia etapa premergatoare consta in analiza fizico-chimica a pamantului.Un specialist si un laborator destinat unor astfel de cercetari va vor da un raspuns in cunostinta de cauza. Daca este nevoie adaugati ingrasaminte pentru a suplini sau completa lipsurile de elemente nutritive necesare unei bune cresteri si dezvoltari a plantelor pe care intentionati sa le saditi. Inainte de a va hotara care vor fi aceste plante cereti si parerea unui horticultor cu experienta pentru a alege cele mai bune plante pentru tipul de teren pe care in aveti, pentru posibilitatile de expunere la soare sau pentru cele de irigare.

Odata stabilite si executate aceste lucrari puteti sa va dedicati amenajarii efective a micului vostru paradis floral. Cele mai indicate sunt plantele mici si medii, cele care au o crestere pe care o puteti controla. Arbustii ar trebui sa aiba si ei caracteristici de crestere asemanatoare. O alegere cu inflorescenta bogata ar fi cu atat mai nimerita cu cat factorul inaltime nu va suplinii indeajuns o aspectul estetic al unei plante mai mult “de frunze”. Rondurile de flori ar trebui si ele sa fie reduse ca intindere. Flori pitice sau medii ca inaltime intr-o sola putin inclinata va avea un efect foarte atragator. In principiu, plantele inalte vor trebui asezate in plan cat mai indepartat de latura, sa-i spunem, de intrare. Un aspect destul de spatios, intr-o gradina de mici dimensiuni, este dat de gazon. In principiu, gazonul deschide, creand astfel senzatia de spatiu, de aerisit. Cateva tufe de trandafiri si, pe margini cativa arbusti este tot ce va trebuie. O alta idee ar putea consta in inlocuirea arbustilor ornamentali cu unii ai caror fructe sunt comestibile.

La fel ca si in casa, intr-o gradina este nevoie de un punct de interes. Intr-una de mici dimensiuni o planta impunatoare in jurul careia sa graviteze celelalte planuri poate fi inceputul unei sesiuni de relaxare dupa o zi tensionata de munca istovitoare.