Este lucru stiut ca pierderile de caldura din casa sunt in proportie de: 9% prin podea;
24% prin acoperis;  26% prin pereti;  41% prin ferestre chiar daca acestea reprezinta doar 10% din suprafata totala a unei case. Prin urmare alegerea unei ferestre de calitate este foarte importanta.

Unul din aspecte este amplasarea ferestrelor in functie de punctele cardinale.  De exemplu anexele si spatiile de depozitare vor avea ferestrele amplasate la nord. Asfel lumina va patrunde direct doar vara, iar lumina va fi indirecta, difuza si rece. Pentru camerele de zi se recomanda amplasarea ferestrelor la vest, unde lumina calda va patrunde in casa in a doua parte a zilei. Daca lumina este prea puternica, ferestrele se pot monta cu rulouri parasolare. Pentru dormitoare si camera copilului se monteaza geamurile la est cand lumina calda si aurie patrunde in casa in prima jumatate a zilei.  Ferestrele amplasate la sud sunt potrivite pentru camerele principale, deoarece lumina este foarte puternica, atat vara cat si iarna. Ele trebuie protejate cu obloane sau cu streasina mai mare.

In functie de materialul din care sunt confectionate sunt ferestre din aluminiu, din PVC sau lemn startificat. Datorita pretului foarte ridicat cele din aluminiu sunt mai putin intalnite la case. Cele mai utilizate sunt cele din lemn stratificat cu geam termopan si cele din pvc. Trebuie avut in calcul ca o fereastra trebuie sa iti aduca comfort termic, fonic si implicit economie de bani la incalzirea locuintei.

Trebuie luat in calcul in alegerea unei ferestre: geamul, garniturile, sistemele de inchidere, profile, material. Pvc-ul este un material ideal pentru ferestre, are  inglobat sase stabilizatori de culoare, de dilatare,  de temperatura (fapt care ii permite sa isi pastreze calitatile intre -50C si +80C). Pe plan European sunt intalnite in proportie de 60%.

Cand alegeti o fereastra tineti cont de:

  •     protectie termica
  •     protectie fonica
  •     protectie antiefractie
  •     multitudine de culori si texturi
  •     multitudinea formelor
  •     sistem de ventilatie
  •     rulouri exterioare
  •     rulouri, rame si usi cu plasa contra insectelor
  •     durabilitate/intretinere usoara
  •     glafuri interioare si exterioare
  •     baghete/sprosuri

Exista mai multe tipuri de profile, denumite diferit in functie de firma producatoare (rehau, salamander, gealan), dar cu aceleasi caracteristici:

  •     Adancime constructiva: de la 70 mm la 84 mm
  •     Numar de camere: 4, 5, 6 sau 7 camere
  •     Izolare termica: Uf= 1,3 W/m²K pana la Uf= 0,7 W/m²K
  •     Fonoizolare: de la clasa de izolare fonica 4 pana la 46 db
  •     Protectie antiefractie: pana la clasa de protectie fonica 2
  •     Etanseitate la curenti de aer/averse: pana la clasa 4

Tocul, cerceveaua si bagheta pot fi rotunjite pentru a crea o eleganta aparte ferestrelor dumneavaoastra. Dar puteti opta si pentru cele clasice patrate cu aceleasi caracteristici. Tocul si cerceveaua au rol decorativ si functional: antistatic, drenaj si termic. Paleta de culori a profilului este diversa in functie de preferintele clientului. De la culoarea alba care este cu 15% mai ieftin, pana la culori in nuanta lemnului. Cele mai des intalnite culori sunt stejar auriu, stejar, nuc. Ferestrele de pvc sunt usor de curatat, au o permeabilitate redusa. Adancimea profilului este de pana la 86 de mm si sunt profile colorate prin vopsire, profile cu capac de aluminiu si profile cu folii decorative.

Geamul termopan poate fi cu 2 sticle sau cu 3 sticle pentru o mai buna izolare termica si mai ales fonica. Poate fi cu sticla float(clar), low I, patru anotinpuri (nu lasa caldura sa patrunda  vara ci numai iarna, este ca o oglinda), reflexiv, duplex, ornament.

Feroneria este foarte importanta in alegerea unei ferestre. Exista mai multe tipuri Siegenia, Roto, GU.  Luati in calcul greutatea  la care rezista, cate cicluri de deschidere are garantate, reglajele si durabilitatea.

Ca si accesorii se pot monta plase de insecte  pe balamale, fixe, rulou sau glisante;  Rulouri exterioare suprapuse sau aplicate; glafuri de interior si exterior din pvc, marmura, gresie; jaluzele verticale, orizontale si plisate si rolete.

In final conteaza banii la alegerea unei ferestre calitative si estetice. Oricum piata este plina de oferte totul depinde de alegerea dumneavoastra