Alegerea si combinarea culorilor pentru dormitor
Dormitorul este, prin definitie, incaperea in care odihna si relaxare sunt cuvintele de ordine. Pentru ca putine sunt placerile mai mari decat un somn odihnitor dupa o zi obositoare sau cateva momente de relaxare intro pauza a unei zile incarcate. Insa, pentru a beneficia de toate acestea, este necesar sa cream, prin colorit si mobilier, acea armonie care sa ne reprezinte personalitatea. Poate ca cele mai in voga combinatii de culori nu prea ne inspira incredere, poate ca in noile creatii de mobilier nu ne simtim tocmai confortabil. Tocmai de aceea, cunoasterea cat mai precisa a nevoilor si placerilor personale vor conduce la rafinarea unor combinatii in care sa ne simtim confortabil.
In functie de marimea camerei, de lumina naturala de care beneficiaza, de nuantele si texturile pardoselii sau de mobilierul care o va completa, alegerea culorilor pentru pereti se poate dovedi a fi o reusita obtinuta de la sine sau un calvar care ne va face sa dormim pe canapeaua din living.
Culorile deschise
Nuantele deschise ale culorilor sunt recomandate incaperilor in care spatiul este redus si lumina naturala, din diferite motive, nu este indeajuns. Peretii pot fi colorati in totalitate intro singura culoare sau, jocurile cromatice aduc un plus binevenit, in mai multe nuante care se completeaza reciproc sau sunt complementare. O importanta deosebita o are peretele din fata patului pentru ca, in fiecare dimineata, este cel care te intamplina. De aceea, o culoare calda este prefetata pentru un inceput de zi sub auspicii binevoitoate.
Culori inchise
Chiar daca sunt mai putin folosite in dormitor, nuantele inchise ale culorilor denota o personalitate puternica. Pentru o astfel de cromatica aveti nevoie, in primul rand, de un spatiu generos si de o lumina naturala puternica care sa inunde incaperea prin niste ferestre mari. Ideale ar fi cele frantuzesti. Si aici jocurile de culori vor crea un aer intim. Insa, pentru a le pune in valoare, se recomanda folosirea unor tuse deschise la culoare. Atentie la suprafata utila a camerei. Daca dormitorul este mic, decorarea in culori inchise, puternice nu vor face altceva decat sa creeze senzatia ca peretii se vor prabusi, dand un aer aproape irespirabil.
Culori si combinatii de culori recomandate
Trendurile vin si pleaca, peretii si culorile raman. Aceasta afirmatie capata valoare de adevar in conditiile in care nu sunt multe persoane dornice sa schimbe culoarea de pe pereti de cae ori o culoare cade in dizgratia stilistilor. O abordare eclectica a acestei probleme care sa includa aspecte din stiinta culorilor si a combinarii lor dar si elemente de psihologie sau de armonie spirituala, va conduce la o serie de alegeri inspirate.
Notele de albastru sau de mov si nuantele de verde sunt recomandarea designerilor pentru dormitoarele matrimoniale. La fel si culoarea rosie, impreuna cu toata gama de nuante, poate innobila o camera de odihna. In cele destinate copiilor sau adolescentilor nuantele de roz sau bej ar putea constitui alegeri viabile.
Nu trebuie uitat faptul ca peretii constituie doar o sectiune din ansamblul care poarta denumirea generica “decorare”. Pentru ca, in completarea lor, se afla pardoseala, mobila si accesoriile. De aceea, trebuie tinut cont si de aceste elemente. Fie ca va aflati intro camera noua care nu a mai fost folosita, fie ca aveti deja celelalte piese ale dormitorului, toate impreuna trebuie sa aiba ca rezultat final un dormitor placut care sa ofere momente de intimitate personala sau de cuplu unice.
Leave a Reply