Amenajarea unei case este, uneori, la fel de grea precum construirea ei. Nu de putine ori s-a intamplat ca amenajarea interioarelor unei case ofertant din punct de vedere al spatiului disponibil sa fie un esec de proportii. In astfel de cazuri angajarea unui designer profesionist este mai mult decat necesara. Nici daca luam in discutie un apartament de bloc lucrurile su sunt mai simple. In alta ordine de idei, daca in urma cu mai bine de douazeci de ani cei mai multi dintre noi trebuiau sa se multumeasca cu oferta saracacioasa a magazinelor existente in acele timpuri, astazi multitudinea de oferte poate cauza un oarecare haos in alegerea celei mai bune solutii pentru fiecare casa.

Mici secrete ale unei amenajari reusite
Daca ati luat hotararea de a va ocupa personal de amenajarea casei fara a cere parerea unui specialist trebuie sa urmati o serie de pasi simpli inainte de a trece la studierea ofertelor bogate ale magazinelor specializate si nu numai. Pentru inceput observati cu atentie dispunerea luminii naturale. Aveti casa “inundata” de soare in cea mai mare parte a zilei sau acesta patrunde cu zgarcenie pe ferestre. Pozitionarea casei sau apartamentului in raport cu punctele cardinale are si ea importanta ei in alegerea unui stil decorativ. Cu ajutorul unei rulete sau a altui instrument de masurat, familiarizati-va cu dimensiunile interioarelor carora doriti sa le dati o noua infatisare. Daca spatiul aflat in discutie nu este in totalitate gol, hotarati-va ce piese de mobilier opriti si, in functie de acestea alegeti stilul care sa le incorporeze fara a crea anumite note discordante.

aranjare living room
Acum este timpul sa incepeti studierea diferitelor stiluri de amenajari interioare. Alegeti-l pe cel care rezoneaza cat mai bine cu personalitatea dumneavoastra, cel care se pliaza cel mai bione pe nevoile si necesitatile personale, daca sunteti singur, sau ale familiei. Un mic “consiliu de familie” va duce la aflarea preferintelor fiecarui membru, decizia finala luandu-se de comun acord.
Stiluri de amenajari
Decorarea interioarelor nu este o intreprindere exacta de la linia careia nu te poti abate. Cel mai important este ansamblul care ar trebui sa reflecte o parte din personalitatea proprietarului, sa emane aerul pasiunilor si obiceiurilor sale sau ale familiei. De aceea se poate opta pentru un singur stil sau pentru o combinatie de stiluri, combinatie care sa fie caracterizata de bun gust, eleganta dar si de anumite note practice. Stilul ales nu trebuie sa aiba in vedere doar piesele de mobilier ci el trebuie sa inglobeze si culorile de pe pereti, parchetul sau accesoriile care articuleaza foarte bine ideile si liniile sugerate. Iata in continuare cateva dintre cel mai des intalnite stiluri:
Stilul clasic este preferat de persoanele conservatoare, pretentioase si exigente in ceea ce priveste detaliile. Acest stil este caracterizat de simetrie dar si de culorile calde, uneori neutre punctate de unele tonuri cromatice accentuate.
Stilul minimalist este stilul recomandat a fi aplicat in spatiile mici precum garsonierelor dar si peroanelor care considera ca strictul necesar este de ajuns pentru satisfacerea nevoilor si necesitatilor. Animat de o paleta de culori relativ intense pentru a da o forma viziunii “spartane”, acest stil, daca este bine articulat, poate fi la fel de expresiv ca oricare altul.
Stilul high-tech des intalnit in preferintele persoanelor tinere si dinamice este caracterizat de folosirea materialelor moderne, de folosirea unor forme deosebite dar si de culori care contrasteaza dar in acelasi timp completeaza frumos intregul ansamblu decorativ.Foarte apreciate sunt materiale precum inoxul, plasticul sau orice alta textura considerata a fi din ultimele generatii. Cu elemente desprinse din design-ul industrial stilul high-tech poate parea usor greoi la o prima vedere insa dupa o scurta acomodare isi etaleaza partea calda, placuta, dezvelindu-si astfel structurile simpliste dar simpatice totodata.

Am spus la inceputul articolului ca amenajarea spatiilor interioare poate ridica mai multe probleme atat de ordin practic cat si estetic. Insa o buna cunoastere a spatiului care se doreste a fi decorat si alocarea unor resurse serioase mai ales in documentare pot transforma totul in placere si relaxare.