Indiferent daca preferati o gradina casual care se potriveste perfect in peisajul unei case aflate departe de zgomotosul oras, sau una formala potrivita pentru o casa cu pretentii pe un domeniu plin de grandoare, gradina ar trebui sa reprezinte acel loc unde va puteti retrage la sfarsitul unei zile stresante sau unde va puteti petrece serile pline de parfurm ale verii, adica un sanctuar ce va tine departe de griji si agitatie.

Pentru a avea un asemenea loc, spatiul pe care il detineti trebuie amenajat in asa fel incat sa reflecte gusturile pe care le aveti si, nu in ultimul rand, sa fie functionala pentru a va putea bucura de splendoarea pe care o ofera. In continuare va prezentam cateva idei de care ar fi indicat sa tineti cont cand incepeti amenjarea spatiului pentru gradina de vara.

Tipul de gradina

Incepeti prin a stabili un tip de gradina. Va puteti relaxa printre plante aromatice, o varietate de flori viu colorate sau garduri vii inflorite. Forma acesteia poate fi una geometrica fiecare rond de flori fiind pus cu grija, iar stratul protejat de pietre pentru ca iarba sa nu se amestece cu pamantul sau o forma spontana in care desi totul pare aranjat la intamplare nu este asa, florile, arbustii, aleile, mobilierul sunt asezate fara a avea o ordine prestabilita dar totusi in asa fel incat accesul la unul dintre aceste elemente sa se faca cu usurinta.

Trasati alei

Aleile sau trotoarele reprezinta portiunea din gradina pe care o veti folosi pentru a merge. In functie de ceea ce doriti sa faceti in cadrul acesteia, adica doriti un loc unde sa serviti masa, sa meditati, sa cititi, sa discutati cu prietenii sau pur si simplu sa va ascundeti de toti ceilalti din jur pentru cateva minute, trebuie concepute si aleile. Intr-un cadru informal sau spontan acestea pot fi facute din nisip, pietris sau scoici pisate. Daca forma gradinii este bine determinata puteti alege caramida, pietris sau chiar pavele pentru a creea simetrie cu restul conceptului in care a fost amenjata aceasta.

Decoratiuni gradini

Soiuri de plante

Inainte de a planifica gradina de vara trebuie sa va ganditi la plantele pe care le alegeti in functie de zona unde locuiti, de tipul lor si de expunerea acestora la soare. Puteti creea un micro-climat in gradina, de exemplu sub diferiti copaci sau arbusti puteti planta flori ce nu suporta expunerea directa la soare. Desigur ca toate plantele fac flori, dar pentru care sa optati?

geraniums sau muscatele sunt plante foarte rezistente ce pot fi plasate oriunde in gradina. Tolereaza atat soarele cat si umbra. Pe langa faptul ca se gasesc in numeroase culori se pot pastra in ghivece de la un la altul;

hibiscus este un arbust ce provine din zonele tropicale, nepretintios, cu o mare varietate de culori si poate ajunge la o inaltime destul de mare;

galbenelele reprezinta o alta specie extrem de rezistenta. Pe langa faptul ca au o culoare foarte frumoasa, un oranj plin de viata, florile se pot culege pentru a face ceaiuri benefefice in afectiunile hepatice;

sporul casei iubeste umbra si are o inaltime mica. Indicat este sa fie plantat la umbra unui copac;

lobelia este o floare de talie mica ce are culori vibrante, ideala pentru mix-uri de flori alaturi de violete si ochiul boului;

ageratum sau pufuletul de gradina creste ca o tufa compacta, densa cu multe ramuri, frunze mici si paroase in culori variate: alb, roz, violet, albastru.

Adaugati mobilier

Incepand cu un foisor sau o mica cabana unde puteti innopta sau  doar cateva sezlonguri pana la mobilier cu masa si scaune, toate acestea sunt foarte utile pentru a face cat mai placut timpul petrecut in gradina. De asemenea puteti face o groapa pentru foc utila in serile racoroase sau atunci cand doriti sa va desfatati gusturile cu diferite preparate gatite pe gratar sau, de ce nu, chiar un gratar construit din caramida.