Perioadele de seceta tot mai frecvente in ultimii ani inspira gradinarii sa gaseasca acele metode eficiente prin care sa reduca consumul de apa. Insa acest lucru nu este o misiune foarte usoara deoarece acesta este un proces care presupune reguli stricte ce trebuie urmate cu pasi mici si regulati. Este mai mult o chestiune care implica formarea de noi obiceiuri decat gasirea unor retete minune. Iata cateva idei de baza prin intermediul carora putem face economii serioase la tot ceea ce inseamna consum de apa in gradina de flori.

Lasati solul sa faca toate munca

Unele soluri retin apa mai mult decat altele, asa ca puteti incepe prin a aduce in gradina acest tip de sol. Vorbim aici de solul organic. Cu cat in sol este mai mult material organic, cu atat va exista mai multa apa pentru plante pe tot parcursul unei zile. Utilizati frunze maruntite de toamna, decupaje de gazon uscate sau, mai bine, folositi cu incredere compostul organic.

apa din gradina

Cultivati plante care nu sunt iubitoare de apa

In cazul unei gradini de flori este indicat sa fiti selectivi cu tipul de plante alese deoarece exista numeroase soiuri care rezista foarte bine cu cantitati mici de apa. Va puteti concentra pe plante perene sau anuale, cu origini exotice si plante cu frunze mici comparativ cu cele care au frunze foarte mari. Daca frunzele sunt mai carnoase cu atat mai bine deoarece acestea vor servi drept rezervor natural de apa pentru planta.

Scapati de buruiana

Buruienile sunt mai mult decat o pacoste, ele sunt o pacoste care absoarbe apa, lipsind plantele de beneficiile apei pe care o distribuiti regulat. Eliminarea acestora pe orice cale si prin orice mijloace ar fi o binecuvantare.Cu conditia sa nu implice substante chimice in exces, orice metoda ati alege cu siguranta veti aprecia rezultatele pe termen lung.

Utilizati mulci

Mulciul este o „patura” de material organic care odata asezat pe sol, in jurul florilor va face minuni din punct de vedere al economiei apei. Adaugarea a 3 cm de material pe suprafata solului incetineste evaporarea apei, raceste temperatura acestuia si il pastreaza curat impiedicand aparitia buruienilor. Selectati mulci organic (cum ar fi compostul, frunzele cazute sau scoarta de copac), deoarece imbogateste solul care nu de putine ori se afla intr-un proces natural de dezintegrare.

Udati plantele cand afara este racoare

Plantele pierd apa prin evaporare mai ales cand caldura adusa de o dupa-amiaza de vara este la apogeu. Asa ca alegeti o parte a zilei ceva mai rece pentru a uda gradina. Ideal este sa udati dimineata devreme cand procesul de evaporare se reduce semnificativ. Nu e nevoie sa udati zilnic, mai ales ca apa este si mai bine absorbita atunci cand solul este uscat cativa centimetrii la suprafata.

Grupati plantele in functie de nevoile avute

Daca plantele care iubesc apa sunt sadite cu cele aflate la polul opus, nu veti face altceva decat sa cresteti cuantumul de pierderi. Bine grupate plantele pot economisi apa atunci cand aceasta este limitata.

Investiti in produse de calitate pentru gradinarit

Exista numeroase produse care va pot usura munca si totodata va ajuta sa economisiti apa. De exemplu, sistemele de irigare prin picurare sunt extrem de eficiente, directionand picaturile pretioase exact acolo unde trebuie sa ajunga. O alta alternativa aproape la fel de buna este data de un furtun perforat care elibereaza apa incet la nivelul solului.

Pastrati gazonul scurt

Unii gradinari inlocuiesc gazonul cu ciment tocmai pentru a face o economie mai mare. Intr-adevar, o metoda economicoasa dar deloc aspectoasa. Daca tineti gazonul la nu mai mult 8 cm inaltime veti observa diferenta. Un gazon taiat scurt forteaza radacina plantei sa se duca adanc in pamant si astfel nu mai trebuie udat la fel de frecvent.

Plantati in ghivece

Plantarea in ghivece poate fi o alternativa de economisire a apei din moment ce aceasta nu se mai pierde ajungand la loc fix. Pentru a maximiza beneficiile de economisire a apei prin plantarea in ghiveci este indicat sa alegeti vase de teracota care lasa pamantul sa respire fara sa duca la o evaporare accelerata a lichidului. De asemenea, alegeti ghivece de plastic sau teracota cu gauri de scurgere corespunzatoare.

Cu putina atentie, spirit practic, o buna documentare si multa iubire directionata inspre frumoasele plante din gradina cu flori Perioadele estivale secetoase vor putea fi depasite fara un efort prea mare.