In multe situatii balconul ajunge, fara ca cineva sa intentioneze acest lucru, doar un spatiu de depozitare, o anexa a debaralei. Aceasta stare de fapt poate fi schimbata, printr-o investitie modica atat financiara cat si ca timp dedicat. Pentru reamenajarea acestui spatiu nu este neaparat nevoie sa apelati la un arhitect sau designer de interioare. Putina atentie, o buna documentare si putin mai multa inspiratie sunt de ajuns pentru a va transforma balconul intr-un spatiu prietenos si placut din punct de vedere estetic.

Etape premergatoare amenajarii

Pentru inceput scapati de toate obiectele inutile pe care, de-a lungul timpului, le-ati dat de colo-colo pana au ajuns pe balcon. Ghena de gunoi, societatile de recuperare a diferitor materiale sau un site de profil va pot inlesni mult demersurile. Al doilea pas important este stabilirea unui buget la care adaugati o disponibilitate de zece procente, ca marja de siguranta. Odata ce statiul este liber, masurati cu exactitate dimensiunile. Pentru a mai inainta un pas in demersul amenajarii balconului, scrieti sau desenati pe o coala de hartie cum ati vrea sa arate.

amenajare-balconului2

Talentul la desen constituie un atuu. Pentru a va imbogatii imaginatia apelati la reviste de profil sau la site-uri dedicate amenajarilor de interior. Puteti face si o serie de fotografii pe care sa le comparati cu ceea ce gasiti. Stabiliti unde veti pozitiona dulapul, masuta cu fotoliile pentru cafea, in ce nuante veti decora peretii sau podeaua, cum vor arata usa si geamurile in urma redecorarii, daca veti folosi jaluzele sau o draperie pentru a va feri de soare sau pentru a obtura vedere din exterior spre interior. Intr-un cuvant, incercati sa surprindeti toate detaliile. Daca abilitatile si cunostintele o permit, un soft de proiectare ar fi cel mai bun lucru.

Dupa ce ati pus la punct toate aceste detalii este timpul sa va incepeti periplurile prin magazine. Comparati ofertele, cereti detalii despre calitatea materialelor vizionate si despre preturi. Incercati sa luati mostre pentru a va face o idee cat mai exacta, acasa chiar in propreiul balcon, despre felul in care va arata la final.

Amenajarea balconului

Dupa cum s-a putut observa din randurile anterioare, amenajarea balconului nu este o treaba chiar atat de simpla. Realizarea unui plan minutios, aplicarea lui riguroasa este urmatorul pas catre crearea unei oaze de relaxare. Pentru lucrari de genul placarii cu gresie a pardoselii, repararea peretilor, daca este cazul, sau schimbarea geamurilor cu tot cu rame si a usii de acces, in lipsa unor deprinderi temeinice de specialitate este cazul sa apelati la serviciile unei echipe de profesionisti. Costurile aferente lucrarilor ar trebui sa se regaseasca un bugetul stabilit inca dinainte de a demara planurile de redecorare a balconului. Dupa ce aceste lucrari s-au incheiat cu succes, a venit momentul decorarii efective a balconului la care ati visat.

amenajare-balconului

Detaliile care surprind asezarea mobilierului le-ati stabilit cu mult timp inainte. Acum nu trebuie sa mai aduceti decat o ultima tusa finala, ca atunci cand pozitionati un tablou pe perete iar la final ridicati unul din colturi cu cativa milimetri pentru a fi totul perfect. Sa ne reintoarcem pe balcon. Obiectele de mobilier au fost asezate la locul lor, ghivecele de flori au fost pozitionate si fixate, daca este cazul, exact acolo unde ati dorit, corpurile de iluminat au fost montate si pozitionate dupa bunul vostru plac si pentru a beneficia de un iluminat adecvat, iar perdeaua sau draperia acopera suprafata de geam pe care ati vrut-o acoperita pentru ca soarele dupa amiezii sa nu va deranjeze momentele de reverie dar sa nu pierdeti superbul apus. Ca o ultima recomandare, incercati sa va indrepati atentia spre a nu optura accesul la prize, intrerupatoare sau la usa de acces. Aveti in vedere si posibilitatea de a ajunge facil la fereste.

Balconul, proiectat initial ca spatiu liber in care aerul circula in voie, a cunoscut de-a lungul timpului o serie de metamorfoze mai mult sau mai putin recomandate. A venit timpul ca acest loc sa fie din nou vazut ca spatiu de relaxare.