Biblioteca in stil contemporan – Cea mai buna alegere pentru Livingul nostru
Persoanele care se declara ca fiind cititori pasionati si colectionari de carti viseaza sa aiba un spatiu numai al lor, o biblioteca, pe care sa o populeze cu volumele mult iubite. O camera pur si simplu umpluta pana la refuz cu carti nu este la fel de calda si primitoare precum una facuta cu stil. Conceperarea unei biblioteci trebuie sa se faca cu mare grija deoarece acesta devine un sanctuar in care puteti citi, studia si relaxa.
De-a lungul timpului tendintele in ceea ce priveste amenajarea unei camere cu o biblioteca s-au schimbat. La fel de mult s-au schimbat si materialele din care este confectionat un astfel de mobilier. Pentru cei mai multi dintre noi inca mai este vie in memorie imaginea acelor biblioteci masive ce se ragaseau in casele anilor ’70-’90.
Daca in tot ceea ce priveste designul interior tendintele se indreapta catre stilul minimalist, aerisit si biblioteca contemporana ar trebuie sa se incadreze in noile tendinte.
In momentul in care un spatiu il dedicati unei biblioteci in stil contemporan tineti cont de urmatoarele aspecte:
Culoarea
Schema de culori pe care o sa o alegeti se va baza strict pe dorintele, preferintele avute. O biblioteca moderna, contemporana ar putea fi facuta din lemn de culoare inchisa sau sticla, alaturi de componente din metal. Vopsiti peretii intr-o nunata care va ajuta sa va relaxati. Tonurile pamantului, diferite nunate de bej sau maro au tendinta sa induca o stare de calm. Culorile luminoase, precum rosu, induc de obicei emotie, culorile puternice au propietatea de a suprastimula mintea. Lambriurile de lemn sau finisajele false pot imbunatati aspectul, totodata ducandu-va cu gandul la stilul retro.
Tematica
Ideale pentru biblioteca contemporana sunt stilurile simetrice sau asimetrice. Formele geometrice reprezinta o alta optiune. Insa aceste stiluri nu sunt obligatorii, fiecare isi va decora coltisorul de relaxare asa cum ii place. Fie ca imitati interiorul unui iaht sau cel al unui bistro sau cafenea important este sa va placa. Orice lucru pe care il gasiti reconfortant si relaxant poate deveni o tema optima de ales pentru biblioteca voastra.
Rafturile
Daca pana nu demult rafturile liniare care acopereau peretii de la un capat la altul erau folosite cu precadere pentru a decora bibliotecile, acum tendintele s-au schimbat. Rafturile cu forme cat mai diferite, adica asimetrice, rafturi sub diferite forme geometrice sunt ideale pentru a “incarca” peretii din spatiul respectiv. Rafturile pe care le regasim in stilul contemporant sunt confectionate din materiale usoare, dar rezistente. Aranajarea lor se va face astfel incat sa para randomizata, dar totusi controlata.
Mobilierul
Daca biblioteca reprezinta totodata si spatiul in care lucrati, aveti nevoie de un mobilier confortabil. Un birou creat in asa fel incat sa fie util, un scaun ergonomic care sa va permita sa lucrati cu usurinta sunt absolut necesare. Fotolii comode sau canapele de doua persoane distribuite in diferite colturi ale camerei pentru a crea diferite colturi de lectura, reprezinta o alta optiune pentru a decora biblioteca. Langa fiecare fotoliu sau canapea se pun masute pe care se pot depozita carti sau suporturi pentru a tine o cana de cafea sau ceai.
Iluminarea
Iluminarea in acest spatiu trebuie sa fie ajustata in asa fel incat sa nu incurce. Spoturile pot fi montate printre sau pe langa rafturile cu carti, dar aveti nevoie de lumina care sa bata din spate in momentul in care cititi o carte in fotoliu. Pentru birou ideale sunt lampile.
Accesorii
Puteti adauaga cateva accesorii bine plasate pentru a oferi un plus de personalitate acestui spatiu. Cateva plante de interior pentru a oxigena aerul din incapere, lumanari parfumate, fotogarfii inramate. Aduagarea unor accesorii pot deschide spatiul si chiar sa presare putina culoare, textura si un aspect interesant printre carti.
Leave a Reply