Indiferent de ce se spune, un birou acasa isi dovedeste de multe ori utilitatea. Orele ramase peste program intr-o cladire de birouri impersonala poate insemna un plus salarial in luna respectiva sau o avansare intr-un viitor apropiat. Insa stresul acumulat nu poate fi ameliorat, timpul pierdut departe de familie sau de prieteni nu mai poate fi recuperat. In aceste conditii de ce nu un birou si acasa?

Chiar trebuie un birou?

Poate fi privit ca o oaza de liniste in care inspiratia vine pe negandite, poate fi centrul de comanda pentru un mic business personal sau de familie ori, pur si simplu, poate fi locul care adauga biroului de la serviciu intimitatea papucilor comozi si a unei cani cu ceai si o felie generoasa de cozonac. El poate fi folosit doar una, doua ore pe zi sau mai mult. Ce conteaza? Biroul de acasa poate ocupa o camera intreaga, daca spatiul o permite, sau se poate limita doar la un colt al camerei de zi dar care va fi impregnat cu un aer personal. Daca spatiul o permite, de ce sa nu fie folosit intr-un mod inteligent? O camera personala, in care propria amprenta sa se faca simtita chiar si il lipsa ”proprietarului” inseamna mult mai mult decat patru pereti si ceva mobilier. In plus, linistea, relaxarea si o anumita ordine in documente, ordine care nu va fi schimbata usor, sunt cateva aspecte ale sustinerii ideii de birou de acasa.

birou acasa

Camera si culoarea

In ceea ce priveste alegerea unei camere, este recomandata acea camera care este cea mai ferita de zgomot, de temperaturi extreme, curenti de aer sau o miscare continua a membrilor familiei. Ca dimensiuni, nu trebuie sa fie nici cea mai mare incapere din casa dar nici cea mai mica. Biroul de acasa ar trebui sa fie un spatiu intim in care sa se poata “respira” in voie.

Cat priveste alegerea culorii sau a culorilor pentru decorarea peretilor, pe langa preferintele personale, ar trebui avut in vedere faptul ca aceasta camera este destinata studiului, muncii sau relaxarii, stari in care este nevoie de o anumita armonie intre mai multe elemente. Culorile calde, deschise care se combina frumos cu piesele de mobilier sau cu covorul constituie recomandarea oricarui designer de interior serios.

Lumina naturala

Daca o camera trebuie neaparat inundata de lumina naturala o cat mai mare perioada de timp de-a lungul unei zile atunci cu siguranta ca aceasta este biroul de acasa. Beneficiile luminii naturale sunt bine cunoscute de marea majoritate a oamenilor. Daca in discutie intra si lumina solara atunci lucrurile capata o generalizare bine argumentata si sustinuta. Pe langa prezenta luminii naturale, aerisirea spatiului este foarte importanta. Intr-un loc in care aerul a fost primenit, ideile curg, imaginatia alearga zglobie , starea de bine devine ceva palpabil, ceva aproape material.

Mobilierul de birou

In functie de personalitatea fiecaruia sau de gusturi, mobilierul din biroul de acasa poate lua foarte multe forme. Poate fi influentat de curentul minimalist, poate imprumuta cate ceva dintr-un alt curent clasic sau neoclasic. Poate fi pur si simplu exprimarea unei viziuni proprii a ceea ce inseamna mobilier. In definitiv, pentru biroul de acasa nu conteaza atat de mult stilul cat conteaza daca cel ce  lucreaza in el se simte confortabil atat fizic cat si psihic. Cu toate astea, nu este recomandat un birou incarcat cu obiecte de mobilier inutile. O ordine si o anumita retinere in infrumusetarea sa cu mult mobilier este de dorit. Biroul ar trebui sa fie o camera in care masa de lucru si scaunul sa fie elementele centrale de decor, celelalte obiecte trebuind sa orbiteze in jurul lor fara insa a le aduce vreun prejudiciu de vizibilitate. Sunt necesare cateva rafturi pentru carti, reviste sau ziare si cateva spatii de depozitare pentru diverse alte maruntisuri. Chiar daca astazi este posibil ca o biblioteca sa intre pe un stick de memorie si un birou pe un laptop, obiectele care levitau in jurul biroului de alta data vor aparea si aici de niciunde. Din colectia de mobilier pentru birou nu ar trebui sa lipseasca totusi un fotoliu comod, un loc propice punerii in ordine a ideilor si, de ce nu, un loc propice catorva minute de meditatie.

Biroul de acasa ar trebui sa fie un spatiu curat, la propriu si la figurat, in care relaxarea si dezvoltarea personala sa fie un deziderat la care ar trebui sa se lucreze zilnic. Savoarea unui ambient placut are, la un moment dat, o valoare greu de contorizat.