Nu de putine ori ati fost nevoiti sa va continuati munca de la serviciu acasa. Activati ca freelancer sau sunteti antreprenor la inceput de drun si inca aveti biroul acasa. Sau, pur si simplu, pentru propriul confort va doriti o camera cu o singura si precisa destinatie: birou. Acestea sunt cateva scenarii care necesita crearea unui spatiu proprice lucrului acasa. Este adevarat ca astazi, cand suntem martorii unei adevarate explozii tehnologice, este de ajuns un fotoliu sau un scaun comod si un laptop. Insa, daca locuinta permite sau nu, de ce sa nu avem un birou in adevaratul sens al cuvantului?

Lumina naturala

Este lumina in care ochii si tot organismul uman da cel mai bun randament in munca, chiar daca vorbim de munca fizica sau, in acest caz, munca intelectuala. Deci, alegeti o camera cat mai luminoasa. In cazul birourilor amenajate in locuinte in care spatiul este limitat, orientati-va conceptul cat mai aproape sau chiar sub fereastra. O astfel de pozitionare nu va aduce beneficii numai ochilor ci, prin posibilitatea unei „guri de aer proaspat”, si creierului. Daca acest lucru nu este posibil atunci folositi surse de lumina artificial orientate direct spre suprafata de lucru. Pentru aceasta folositi cu incredere lampile de birou asezate strategic dar si plafoniera care se poate dovedi a fi de un real folos.

Spatiu birou amenajat

Decorare si mobilier

Invitabil aveti nevoie de un spatiu bine organizat si aerisit. Eventualele dosare, cursuri, diferite adnotari, cataloage, reviste sau carti au nevoie de un spatiu distinct de depozitare atat din punct de vedere organizatoric cat si al accesibilitatii la un anumit document. Pentru aceasta folositi dosare, bibliorafturi sau cutii asezate pe rafturi. Iata un secret: cu cat mai multe rafturi cu atat mai bine. Spatiile de depozitare n-ar fi o problema intr-o incapere cu destinatia birou. Insa daca va hotarati sa va asezati biroul intr-o nisa, debara sau chiar in sufrageria apartamentului atunci chiar trebuie sa fiti foarte atenti si sa dati dovada de o ingeniozitare sporita. O idee simpla si practica ar putea conta in amenajarea corespunzatoare a unui fals dulap in mobila din living. Usa care se deschide pe verticala, de sus in jos ar putea fi, atunci cand este deschisa, suportul perfect pentru laptop si birotica. Cele doua sau trei rafturi ar putea gazdui destul de multe documente si carti. O alta ideea care v-ar putea fi de folos ar putea lua forma unor rafturi verticale pe tot peretele. O astfel de idee s-ar materializa bine intr-o debara „convertita”  Sau, daca nu lucrati zilnic, puteti improviza un birou pe o masa care poate fi folosita in mai multe ocazii. Insa fara o delimitare clara a spatiului de lucru parca conceptul de birou acasa isi pierde insemnatatea.

In ceea ce priveste decorarea, de cativa ani este la moda stilul sobru, minimalist chiar auster. Totusi, orice stil ati alege, este bine ca esentele de lemn sa domine imaginea de ansamblu. Pe langa sobrietatea pe care o impune, lemnul aduce cu sine si un anumit grad de caldura, de intimitate. Daca spatiul o permite, o masuta pentru servit cafeaua ar face o impresie deosebita asupra unei persoane care v-ar vizita pentru prima data biroul. Cromatica recomandata pentru un spatiu cu o astfel de destinatie se inscrie in paleta tonurilor neutre. Culorile deschise creaza impresia de spatiu.

Deoarece biroul este, prin definitie, un spatiu cu destinatie destul de rigida, pentru a crea acest aer este nevoie de putina munca. Documentele, de o importanta mai mare sau mai mica, momentele de relaxare dintre sesiunile prelungite de lucru, viitorul carierei sau afacerii personale este posibil sa depinda de biroul de acasa. De aceea, hai sa-i acordam acestui spatiu atentia cuvenita.