O prezenta constant verde pe parcursul intregului an, mai ales ca ornament de interior, planta de cactus nu necesita o atentie deosebita, dar ofera unele dintre cele mai frumoase flori. Aspectul tepops, oarecum martial, ascunde in tulpina robusta o pofta de viata si o vitalitate greu regasibile in randul altor plante. Conditiile extreme intalnite in zonele natale si-au adus aportul din plin la metamorfozele prin care cactusul a trecut in decursul celor aproximativ treizeci si cinci de milioane de ani de cand se estimeaza ca a aparut in flora salbatica.

Despre cactus

Este cunoscut si apreciat inca de pe vreme grecilor antici. De aici si-a luat planta si numele sub care este astazi cunoscuta, kaktos (ciulin). Face parte din familia coctacee, familie botanica in care se regaseste si Aloe Vera. Actualmente sunt identificare in jur de doua mii de specii de cactus, raspandite pe aproape intreaga suprafata a pamantului. Des intalnita in tinuturile mexicane unde climatul este asemanator cu cel desertic, cactusul mai poate fi gasit, in mediul natural, in America de Nord si de Sud sau in India, in zone unde temperaturile maxime ating valori deosebit de inalte dar si pe crestele inalte ale masivelor muntoase.

plante de gradina

Ca aspect si ca forma planta de cactus se deosebeste de restul plantelor prin tulpina viguroasa si foarte suculenta dar si prin spinii foarte ascutiti in care s-au transformat frunzele. Unele specii au tulpinile paroase iar altele netede si fine. Aceste diferente au aparut ca necesitate de protectie si de acumulare a unei cantitati de apa mai mari. Cactusii pot fi inalti, pana la 3 metri sau pot avea doar cativa centimetri. Florile pe care le fac sunt deosebit de frumoase. Culori precum rosu, galben sau alb dau intensitate acestor inflorescente delicate care dureaza doar cateva ore. Sa vezi un cactus inflorit ai nevoie de putin noroc. Fructele sunt mici si rosii. Multe specii de cactus sunt comestibile.

Cum pregatim gradina

Pentru ca sunt mari amatoare de caldura, plantele de cactus au nevoie de prezenta soarelui o cat mai mare parte din zi. Putine sunt speciile care se simt bine la umbra racoroasa. Daca in ceea ce priveste aranjamentul floral de interior lucrurile se simplifica foarte mult putandu-se opta pentru aproape orice specie de cactus, pentru plantarea in gradina este nevoie de putin mai multa atentie. In principal este nevoie doar de mici modificari si aranjamente decorative pentru a avea un colt, sau partea centrala, de gradina cu un aer exotic. Amenajarea solei impune o combinatie de doua treimi de pamant si o treime de nisip cu granulatie mare, pentru un decor cat mai natural, dupa plantare se vor presara de jur imprejur pietre de dimensiuni mici si medii.

Alegerea, plantarea si ingrijirea cactusilor

Clima temperat continentala prezenta in tara noastra impune alegerea unor soiuri rezistente la frig si la inghet. Cel mai des intalnite sunt plantele din speciile Opuntia sau Echinocerus. Acumularea de experienta in cultivarea acestor plante va conduce cu siguranta la intregirea paletei cu specii precum Notocactus, Escobaria sau Sclerocactus, cactusi cu forme deosebite, flori foarte frumoase, cromatic si olfactiv, si foarte putin pretentioase. Despre plantare se poate spune ca este o operatie care se executa la fel ca la orice alta planta de gradina.

Chiar daca si-a ascuns trupul intr-o armura de spini, cactusul are o serie de daunatori care, daca nu sunt indepartati in timp optim, vor afecta dezvoltarea plantei. In acest caz, in sprijinul iubitorilor acestui gen de plante vin producatorii de solutii de decontaminare special create. Pot fi gasite la orice magazin de profil.

Udarea cactusului este una dintre actiunile cel mai usor de efectuat. Anumite specii au nevoie de udari regulate si de fertilizari periodice pentru o dezvoltare cat mai buna. Insa marea majoritate a cactusilor se multumesc cu o udate lunara (o data pe luna!) si nu abundenta.

Plantele de cactus, intr-o gradina, vor da acesteia un aer exotic si, in acelasai timp, un aer oarecum special. Ele por fi chiar vedetele gradinii cu flori, in jurul lor aflandu-se multe alte soiuri comune sau tot atat de deosebite.