Vara, anotimpul indelung asteptat de fiecare aduce cu sine nu numai confortul binecunoscut ci si cateva mici neplaceri, neplaceri provocate tocmai de cel ce ne-a lipsit in sezonul rece, soarele. Iar pentru a ne proteja cat mai bine impoitriva caldurilor toride si a diferitor neplaceri cauzate de aceastea, o casa racoroasa este tot ce ne trebuie. Cum nu avem toti posibilitatea de a evada in zone cu o temperatura estivala mai blanda, cateva solutii la indemana pentru indepartarea caldurii excesive si mentinerea unui climat propice in interiorul propriei case sunt bine venite.

Termoizolatia exterioara sau interioara

O solutie foarte buna pentru mentinerea unui climat optim in casa pe timp de vara este apelarea la un sistem termoizolant. Acest sistem este bun si in sezonul rece cand protejaza casa de temperaturile scazute ale aerului. Un polistiren de minim 5 (cinci) cm alicat la exterior sau la interior poate reduce semnificativ temperaratura aerului. Astfel, daca aveti o casa in constructie sau una deja construita, proprietarul unui apartament de bloc nu ezitati sa apelati la serviciile unei firme specializate. Impedimentele evidente ale unei astfel de intreprinderi constau in pretul lucrarii si mizeria aferenta din momentul realizarii. Dar beneficiile sunt mult mai mari decat micile neajunsuri si de durata mult mai indelungata.

Jaluzele interiore

Instalatii de aer conditionat sau ventilatoare

O alta solutie la indemana pentru racorirea interiorului unei case este data de sistemele de climatizare. Bine si corect montate acestea pot aduce confortul unui ambient racoros pe timp de vara intr-un timp foarte scurt. Recomandarea specialistilor este de a folosi cu moderatie astfel de aparate datorita sensibilitatilor ce pot fi dezvoltate. Aceleasi conditionari se regasesc si in cazul ventilatoarelor electrice de interior. Desi curentul de aer racoros este deosebit de placut, o directionare gresita a acestuia poate conduce la dezvoltarea mai multor afectiuni pulmonare.

Obloane, jaluzele si draperii

O alta metoda de a tine cat mai departe aerul torid al verii de interiorul unei case este dat de solutii vechi dar care si-au dovedit eficienta de-a lungul multor sezoane caniculare. Astfel, pentru a nu avea probleme cu caldura protejati geamurile. Este binecunoscut faptul ca la nivelul geamurilor sunt pierderi semnificative de caldura in timpul sezonului rece. Aceleasi pierderi se inregistreaza si vara dar in sens invers. O buna metoda de a reduce pierderile consta in folosirea unor obloane. Bine inchise in timpul zilei, cand temperatura aerului ridica mult mercurul din termometre, aceste protectii sunt foarte eficiente. Aproape la fel de bune sunt si jaluzelele din lemn, storurile din bambus sau din matase sau draperiile

Apa rece si plantele

Apa rece este una dintre cele mai facile modalitati de racorire a aerului din interiorul casei nu numai din propriul nostru interior. Un vas cu gura larga, plin cu apa rece sau gheata asezat in fata unui ventilator electric reglat la intensitate medie va mentine o temperatura placuta in interiorul unei camere intr-o dupa-amiaza caniculara. Este recomandat ca pe timpul verii sa tineti cada plina cu apa rece. Acest fapt va contribui si el la scaderea temperaturii. O alta intrebuintare a apei reci, in dorinta de a scapa macar temporat de caldura excesiva din timpul toridelor zile estivale, consta in umezirea unei batiste si asezarea acesteia pe incheieturile mainilor, coate, genunchi si glezne. In felul acesta veti resimti o stare de bine si va veti putea continua activitatea la biroul de acasa fara mari intreruperi.

Daca aveti posibilitatea unei verande sau terase pline cu flori sau alte plante va puteti considera privilegiati. Si mai buna ar fi existenta unei gradini. Abundenta de plante va crea atat un climat racoros cat si un ambient placut. Gazonul udat in timpul serii va aduce un mult asteptat aer racoros in timpul noptilor calde de vara. In lipsa celor de mai sus un balcon plin, pe cat posibil, cu plante va avea aproape acelasi efect.

O casa bine aerisita dimineata devreme sau noaptea tarziu impreuna cu cele cateva solutii racoroase si racoritoare prezentate mai sus va vor ajuta cu siguranta sa treceti cu bine de canicularele luni estivale.