Ce este moneda Bitcoin?
Bitcoin-ul este o moneda virtuala care ascunde o origine comuna – un geniu al informaticii, o echipa de programatori entuziasti si un program open source – dar si o libertate fiscala totala. Numele sau, un acronim elegant, usor de pronuntat si de retinut face referire atat la caracteristicile programului datorita caruia “traieste” cat si la reteaua cibernetica pe care o formeaza. Aparuta “peste noapte” intr-o zi a anului 2009, aceasta pseudomoneda a starnit discutii aprinse intre reprezentantii, si in acelasi timp responsabilii, monedelor clasice – vorbim aici de bancile nationale – si oamenii liberii care se considera a fi internautii. Acuzata de catre detractori ca ar fi o piesa dintr-o foarte complicata schema Ponzi sau ca, neavand in spate o sustinere politico-economica, va disparea curand vaduvind o masa mare de investitori naivi de economiile de-o viata, insiruirea de 33 de caractere aparent aleatorii (1 BTC) este sustinuta de idei precum „libertate”, „no taxes” sau „future currensy”.
Bitcoin, dupa cum am spus, nu este o moneda in intelesul clasic al cuvantului ci o criptomoneda (cryptocurency) distibuita intr-un sistem de la egal la egal (peer to peer) oricarui doritor, printr-o retea de noduri oneste care, printre altele, au ca rol pastrarea integritatii, acuratetii si sigurantei unei tranzactii dar si a intregului sistem. Tranzactiile sunt protejate in ceea ce priveste intimitatea sau anonimitatea, putandu-se desfasura intre doua persoane situate oriunde pe glob. Conditiile necesare realizarii unei astfel de tranzactii sunt simple. Este nevoie doar de minim o adresa de identificare data de un cod criptografic (deci persoana respectiva poate ramane anonima) si, bineinteles, de o conexiune la internet. Pana nu demult una dintre emblemele literarurii science-fiction, bitcoin este singura incercare de pana acum a implementarii practice a unui astfel de sistem monetar. Stabila in fata fluctuatiile inflationiste dictate de autoritatile bancare criptomoneda este controlata de insasi programul care o genereaza.
In acest moment urmeaza o intrebare fireasca: „Cum pot intra in posesia unei sume de bitcoin?” Primii pionieri trebuiau sa desfasoare o activitate de mining (minerit) virtual pentru a castiga „cativa banuti”, mining-ul constand de fapt in rezolvarea unor probleme de matematica al caror grad de dificultate cresteau progresiv. Cei care participau la un astfel de „joc” primeau drept recompensa o anumita parte dintr-un bitcoin. Acum, cand masa monetara este destul de insemnata, stau la dispozitie site-uri specializate in operatiuni financiare de genul exchange (schimb valutar) dar si site-uri care, in urma desfasurarii a diverse activitati pe net, fac plati in aceasta moneda. „Banii” pot fi pastrati intr-un fisier tip „portofel” in computer sau orice alt terminal personal. Mai nou, moneda poate fi gasita si in forma fizica, un investitor oferind in schimbul unei monede clasice echivalentul acesteia, ca forma, insa placata cu aur.
Chiar daca economia bazata pe aceasta moneda este inca la inceput, fiind net inferioara sistemelor economice realizate pe baza celorlalte monede, aceasta a reusit sa creeze o concurenta serioasa. Luate prin surprindere, monezile deja transnationale – dolarul american si moneda euro – nu au putut sa reactioneze eficient in fata celui mai recent crach, antrenand intr-o cadere libera, aproape necontrolata toate economiile aflate in sfera lor de influenta. O oportunitare pentru noul si inca stralucitorul bitcoin sa contureze o adevarata revolutie in ceea ce inseamna paritatea. In principal, disponibil pentru tranzactiile online intre doua persoane BTC-ul a fost acceptat in cele din urma si pentru achitarea unor servicii. Practica intalnita indeosebi intre doua entitati economice particulare, economii precum cea a Germaniei au recunoscut si permis platile cu bitcoin si in sistemul de stat.
“Oare acesta va fi viitorul?” se intreaba multi dintre noi, jucatori pe turbulenta piata financiara sau simple persoane doritoare de confort si siguranta financiara. Sustinatorii ii lauda principiile de functionare, cei care nu sunt de acord cu o astfel de iesire din practica monetara curenta se intrec in gasirea de hibe si aducerea de acuzatii. Pana la urma, timpul si timpurile sunt cele ce vor decide daca bitcoin este o moneda viabila sau nu.
Leave a Reply