Daca consideri ca o casa cu design modern este limitata la o constructie tip cub din otel inoxidabil si culori care sa reflecte cat mai bine acest mediu oarecum ostil, atunci ar fi bine sa te gandesti mai bine. Exista multe influente interesante care incearca sa defineasca un design modern din punct de vedere estetic. De la modelele inspirate de la mijlocul secolului al XX-lea ale lui Frank Lloyd Wright sau Charles Eames pana la vizionari contemporani ale caror lucrari implica foarte multa proiectare ecologica, integrarea finisajelor naturale, articole suprapuse si spatii de interior/exterior incluse intr-un tot unitar drumul este sinuos. Designul modern infuzeaza totul, de la aspectul mobilei la ferestre. De aceea este relativ simplu sa redefinim un camin intr-un stil modern si fabulos.

Elemente arhitecturale

Elementele arhitecturale inovative sunt o marca de design modern in orice casa. Fie ca vorbim de case cu multe camere sau apartamente in cadrul unui bloc, trebuie modernizate in asa fel incat sa obtinem un spatiu ecologic unic din toate punctele de vedere, adica fiecare casa necesita abordari diferite in ceea ce priveste arhitectura. Pereti de sticla, paravane care pot fi mutate cu usurinta, curti interioare si luminatoare care integreaza spatiile exterioare cu cele interioare reprezinta ceva mai mult decat un moft. Scari care conecteaza diferite spatii din cadrul casei pot fi proiectate in asa fel inca sa delimiteze etaje si totodata sa serveasca si la obtinerea unui design interior futurist. Planurile deschise care alatura zona de luat masa cu camera de zi, si, uneori, cu bucataria, de multe ori sunt dotate cu un golf de ferestre luminoase sau tuburi solare, pentru a permite luminii naturale sa se extinda in spatiul care de multe ori pare cavernos.

casa cu design modern 001

Paleta de culori

O casa cu design modern cuprinde o gama diversa de palete si finisaje. Aspectul modern include tonuri lemnoase, linii unghiulare, accente metalice si forme geometrice. Esteticul modern boem are un ton mai artistic, de-a lungul liniilor unui apartament putem gasi numeroase picturi, mobilier colorat in asa fel incat sa se vada patina timpului, toate acestea completate de diferite animatii in rame cu laturi inegale. Se pune accent si asupra resurselor regenerabile si non-toxice, cum ar fi pardoseli de bambus, textile organice, mobilier din lemn masiv si vopsea fara substante chimiceĀ  volatile. Nici natur-ul nu este exclus in totalitate.

Mobilier si Aspect

O casa moderna din punct de vedere al designului implica mobilier care sa ofere un aspect ce defineste cat mai bine un stil original. Piese multifunctionale se integreaza bine in planurile de etaj deschise sau cladiri in stil mansarda. De exemplu, un ecran de Shoji poate servi ca o acoperire a ferestrei pe timp de noapte sau zi, fiind in acelasi timp paravan sau un decor placut. O biblioteca inalta, cu o banca lunga si o masa discret impodobita cu plante defineste un living care se diferentiaza de zona in care este servita masa. O veranda inchisa, punte sau patio, permite grupurilor sa iasa din casa si sa ajunga in gradina, spatiu care poate sa furnizeze zone in aer liber cu perne, corpuri de iluminat, o zona pentru foc si scaune comode. Dispozitive de economisire al spatiului au un caracter modern. Aici includem sisteme multifunctionale precum paturi care se transforma in birouri, dulapuri care se ascund in perete sau mese care se maresc si au spatii pentru depozitarea a diferite lucruri. Toate aceste atribute sunt subtil scoase in evidenta prin culori, tonuri de lemn de culoare deschisa si accente metalice care se imbina bine cu un design modern. De retinut faptul ca putem adauga culoare si stil la un design modern si cu ajutorul corpurilor de iluminat moderne, cum ar fi luminile pe un suport tip pandantiv suspendat deasupra mesei din sufragerie sau un candelabru cu aspect funky, vopsit intr-o culoare misterioasa chiar deasupra patului.

Chiar daca este extrem de greu sa definesti un design de interior intr-o viziune moderna, liniile, contururile si volumele care le compun trebuie intelese intr-o maniera noua, poate un sincretism natural intre spiritul chill si tonul industrial cum numai o educatie libera de vechile cutume poate genera.