Achizitia unui apartament nou se numara printre cele mai importante decizii financiare pe care o vei face in timpul vietii tale.

Spre deosebire de achizitia unei biciclete sau a unei masini, apartamentul il cumperi pentru o perioada mai lunga de timp si cu un cost mai mare. Din acest motiv, este important sa fii sigur ca achizitia pe care urmeaza sa o faci este buna atat din punct de vedere tehnic, cat si din punct de vedere legal.

Multi cumparatori incearca sa cumpere un apartament in foarte mare graba, si, din necunoastere sau chiar din nepasare, cumparatorii trec peste etapele cele mai esentiale si nu verifica apartamentul din punct de vedere tehnic si legal, astfel ajungand sa cumpere un apartament cu vicii, sau un apartament in baza unui contract care ii dezavantajeaza.

Daca te afli în căutarea unui apartament într-un bloc nou, înseamnă că ai putea să beneficiezi din start de 2 avantaje:

-Ai șansele să urmărești investiția chiar din timpul construcției, ceea ce îți oferă avantajul de a sesiza apariția eventualelor vicii ascunse.

-Apartamentele din blocurile noi, scoase la vânzare din faza “la roșu”sau ”proiect”, au un preț mai mic decât apartamentele vândute “la cheie” datorita discount-ului considerabil oferit la pretul de lista al locuintei.

Ca si exemplu, ansamblul rezidential NEWCASA1 Residence ofera clientilor interesati de apartamente ”la cheie”, preturi ce pornesc de la 850 euro/mp, in timp ce proiectul NEWCASA2 Residence ofera apartamente ”in faza de proiect”, unde cumparatorii pot beneficia de discounturi substantiale.

Dacă optezi pentru un apartament într-un bloc nou sau aflat în construcție, enumeram cateva indicii la care ar fi bine să fii atent pentru a te convinge dacă acel apartament sau acel bloc este construit cu responsabilitate:

Structura de rezistenta

Momentul cel mai bun când poți vedea și îți poți da seama de materialele folosite, dar și de calitatea acestora, este momentul de început al construcției, atunci când sunt vizibile toate stadiile construcției și poți observa dacă sunt abateri de la calitate.

Cand achizitionezi un apartament ”la cheie” este mai greu să vizualizezi aceste lucrari, in schimb ,poti cere cartea tehnica a constructiei sau poti observa etapele parcurse ale constructiei in fotografii. Cei drept, nu multi dezvoltatori pun la dispozitie fotografii din timpul constructiei – vezi photo NEWCASA1 Residence. La acest capitol, dacă ai cunoștințe tehnice, merită să porți o discuție cu constructorul, să-l întrebi cât este de solidă structura de rezistență a blocului și să soliciți documentele doveditoare.

Instalatiile termice

Când vine vorba de instalațiile termice dintr-un apartament nou, cei mai mulți potențiali cumpărători întreabă de tipul de centrală, marca, kilowații, prețul si cam atât. Si aici gasim un plus in ansamblul NEWCASA1 Residence, pentru ca ofera clientilor o centrala termica de apartament in condensatie BOSCH si kit anticalcar Gel Dosaphos, acestea din urma aflandu-se in TOP 5 ”Cele mai bune centrale”.

Totuși, încă din faza de execuție, se poate vedea cât de bine este organizată și executată instalația termică. Spre exemplu, rețeaua de țevi va fi comandată dintr-o cutie distribuitoare, sistemul nu este vizibil și nu ocupă spațiu inutil, acestea putand fi vazute cu ochiul liber inainte de turnarea sapei. În caz de defecțiuni, aceastea sunt ușor de detectat și reparația este facilă.

Instalatiile electrice

Este important ca respectiva instalație să fie făcută prin tuburi de protectie, si astfel, în cazul apariției unei defecțiuni, nu va fi nevoie să spargi pereții pentru a găsi cablul problemă, el putand fi schimbat direct din doză.Acordă atenție si tabloului electricdar și numărului de siguranțe în raport cu marii consumatori din locuință.

Peretii

Este foarte bine să urmăriți  din ce material sunt pereții exteriori, cat si cei interiori,  si sa observati daca zidăria este realizată conform normelor în ceea ce privește umplerea rosturilor cu mortar. Pereții interiori de caramidă sau cei din gips-carton suportă greutăți diferite, si este bine de știut pentru momentul în care vei dori să faci modificări în apartament, cat si pentru faptul ca nu ii vei auzi pe vecini discutand la ei in casa. In plus, daca zidaria este realizata din caramida phorotherm si are o izolatie buna cu polistiren de 10  , diferentele mai mici de costuri la intretinere nu vor intarzia sa apara.

Documentele juridice

Poti solicita urmatoarele documente, dupa caz: certificat de urbanism, autorizatie de constructie, proces verbal de receptie, extras de carte funciara.

Contract de rezervare, antecontract sau contract de vanzare-cumparare

Poti solicita draftul contractului de rezervare sau contractului de vanzare-cumparare unde vanzatorul poate sa-si limiteze raspunderea sau sa-si rezerve o serie de drepturi, si daca exista o transparenta totala in ceea ce priveste documentatia inseamna ca nimeni nu are nimic de ascuns.