A avea o bucatarie mica nu este un lucru rau, deoarece economisiti spatiu valoros si eficientizati alta parte a casei in asa fel incat sa serveasca altor nevoi pe care le aveti. Exista mai multe tipuri de modele si idei creative care le puteti folosi pentru a face aspectul unei bucatarii mici mult mai confortabil pentru situatia pe care o intampinati. Cunoscand foarte bine nevoile pe care le aveti si spatiul de care dispuneti pentru a lucra nu trebuie sa va mai faceti griji. Aceste doua aspecte sunt cele mai importante pentru a face fata cu succes in momentul in care intampinati o astfel de problema. Cum veti utiliza o bucatarie mica tine de dorintele fiecaruia in parte, insa trebuie avute in vedere aspectul si nu in ultimul rand functia.

Solutii pentru bucatarii mici

Forma si spatiul

In momentul in care trebuie sa mobilati sau proiectati o bucatarie mica, luati in considerare una dintre cele patru forme pe care le puteti utiliza:

– bucatarie in care componentele sunt asezate in forma de linie,

– bucaraie in forma “L”,

– sub forma literei “U”

– bucatarie in stil “nava”.

Puteti utiliza bucataria sub forma de linie atunci cand aveti un zid lung fara ferestre sau usi si latimea camerei este limitata pentru a lucra.

Folositi forma “L” in momentul in care nu aveti un trafic mare in zona respectiva, dar doriti si amplasarea unui loc care sa contina o sala de mese. Acest tip este recomandat famiilor cu copii.

Stilul “U” este recomndat daca aveti o mare pasiune pentru bucatarie si o la fel de mare nevoie pentru a stoca diferite produse care compun o bucatarie (vesela, roboti, tigai, oale, palete, etc.)

Bucataria stil “nava” ofera doua culoare de spatiu pentru a pregati preparate si in acleasi timp confort. Bucatarii sefi folosesc un astfel de tip de bucatarie deoarece ofera mult spatiu de stocare dar si liberatate de miscare.

Utilizare

Chiar daca bucataria este de dimensiuni mici pentru a profita din plin de eficienta ei trebuie sa luati in vedere fiecare sectiune care o compune. Ideal este sa impartiti suprafata in cinci zone separate, astfel: zona de pregatire a alimentelor, de gatit, de curatat, de copt si pentru gustare. Fiecare zona enumerata mai sus nu trebuie neaparat sa fie mare ca spatiu, doar eficienta, astfel incat in momentul in care aveti nevoie de ceva anume sa nu va impiedice alte elemente.

-Zona de pregatire a alimentelor poate sa fie intre frigider si chiuveta cu un cos de gunoi in apropiere. Utilizati acest spatiu prin plasarea de cutite, tocatoare, belnedere sau condimente.

-Spatiul de gatit trebuie amenajat la unul din capetele bucatariei. Acesta va include aragazul si cuptorul. Pe langa acestea mai puteti pune oale, tigai, ustensile de gatit, uleiuri, manusi de protectie.

-Zona de curatat care contine chiuveta si masina de spalat vase poate fi asezata intre zonele de gatire si pregatire alimente. In acest spatiu mai puteti adauga suporturi pentru vase.

-Spatiul de coacere ar putea fi langa cel de curatare si cel de gatit. In acest loc se vor utiliza mixere, boluri si alte tipuri de roboti.

-Zona de gustare va fi delimitata in asa fel incat sa permita accesul rapid la frigider, spatiul de curatare si cel de gatit.

Aspect

Fiecare bucatarie, indiferent de marime, trebuie sa aiba un triunghi de lucru. Acesta este fomat din trei puncte principale: aragazul, chiuveta si frigiderul. Trasati o linie imaginara intre aceste trei elemente si creati un triunghi. Intre cele trei componente trebuie sa ramana suficient spatiu pentru a va deplasa cu usurinta de la un loc la altul.

Utilizati aparate compacte, care pot fi stocate cu usurinta. Evitati aglomarea cu lucruri pe care le folositi rar. Puneti cat mai multe dulapuri suspendate pentru a putea crea spatiu de stocare.