Ceramica pictata
Decorarea manuala a placilor ceramice sau a altor obiecte confectionate din acelasi material este un hobby placut, relaxant si, de ce nu, practic. De mai bine de cinci sute de ani pictarea ceramicii este o preocupare des intalnita in zona Tarilor de Jos (Olanda), in insorita Spanie si, mai ales, in Portugalia. Noul aer al obiectelor vechi sau al faiantei care trebuia schimbata va purta de acum incolo o amprenta personala si un mic accent de unicitate. Deci, un set de culori bune, cateva pensule, multa imaginatie si … sa-i dam drumu`!
Materiale necesare
Pentru a realiza un decor frumos si rezistent la diferiti agenti care l-ar putea deteriora in timp – picaturi de apa, un mediu umed, praf, abur etc. – este recomandat sa procurati un set de vopsele acrilice sau pe baza de ulei. Acestea, pe langa alte calitati si proprietati, isi pastreaza in timp prospetimea si pigmentul cromatic original. Mai este necesar si un set de pensule. Marimile si grosimile diferite ale acestora va vor ajuta sa acoperiti cu usurinta toate zonele vizate, sa trasati contururi perfecte sau sa evidentiati detalii de finete. Pentru a completa „sevaletul”, mai este necesara o foaie sau mai multe de smirghel, o carpa moale absorbanta si un burete.
Pregatirea suportului ceramic
Primul pas in procesul de decorare manuala a obiectelor sau a placilor ceramice consta in spalarea suprafetei de lucru. Pentru aceasta spalati bine cu apa calda si sapun sau alt tip de detergent suprafata vizata pentru a indeparta eventualele pete de grasime, mucegai sau alte mizerii care ar putea dauna actului pictarii in sine. Uscati bine zona folosind carpa din dotare sau alt material absorbant. Acum este momentul sa indepartati stratul de lac protector cu care este acoperita ceramica. Acest lucru este necesar pentru a creste gradul de aderenta al vopselelor. Dupa indepartarea acestui strat reluati procesul de spalare si uscare al suprafetei de lucru. Stergeti cu o carpa moale, curatati si uscati zona pentru a indeparta si cel mai firav fir de praf dar si ultumile particule solide de mizerie. Aceasta precautie suplimentara este necesara pentru ca o particula de murdarie prinsa intr-o tusa de vopsea poate periclita intregul proces de pictare a ceramicii.
Pictarea
Suportul este pregatit, tuburile de vopsea, pensulele precum si celelalte materiale ajutatoare sunt la indemana. Nu mai trebuie decat sa va apucati de lucru. Se recomanda, in cazul in care doriti sa realizati un model complex, sa folositi un sablon sau sa trasati modelul in creion pe suprafata pe care doriti sa o colorati. In cazul in care sunteti inzestrati cu ceva mai mult talent, aceste operatiuni ajutatoare pot fi trecute cu vederea. Inainte de a va apuca sa lucrati efectiv cu vopselele este bine sa aveti in minte un plan cromatic al intregii scene, inclusiv felul in care va arata la final ceramica pictata manual chiar de voi. Pentru ca design-ul intregului ansamblu sa poata fi numit cu adevarat remarcabil aveti la dispozitie doua optiuni. Ori alegeti varianta in care desenul vostru se va incadra in linia cromatica dominanta a intregii incaperi, ori optati pentru o paleta de culori contrastanta cu restul ansamblului cromatic pentru a pune in evidenta cat mai bine munca voastra. Aceasta a doua optiune este recomandata pentru un desen de dimensiuni mici sau medii. In lumea speciala a designerilor de interior sunt acceptate ambele solutii. Sau puteti alege sa faceti un desen bine conturat, cu linii de contur ferme, sau va puteti inspira din stilul grigorescian in care tabloul se pierde in decorul general. Modalitatile de redecorare a ceramicii pe care le aveti la dispozitie sunt foarte variate.
Leave a Reply