Cu o istorie ce se pierde in negura anilor si printre gradinile asiatice sau orientale, chioscul din gradina traieste astazi mai mult decat oricand o noua tinerete. Multi dintre doritorii de confort si spatiu pentru locuit au avut grija sa lase suficient loc pentru gradina cu flori si arbusti ornamentali. Sub indrumarea unui arhitect peisagist, cel care are, prin natura profesiunii, cunostintele necesare pentru realiarea si cuprinderea in decorul general rezidential si a unor astfel de constructii sau pur si simplu in regie proprie, unui chiosc de gradina i se poate lesne identifica utilitatea.

Aspectul practic si cel estetic au aceeasi importanta cand vorbim de astfel de constructii. Bine cladit, din lemn, fier, materiale compozite sau chiar zidit, astfel incat sa poata face fata cu usurinta capriciilor anotimpurilor, chioscul poate sa indeplineasca mai multe functii. Folosit cu precadere in sezoanele cu temperaturi pozitive, el poate fi locul ideal pentru servit cafeaua intr-o dimineata senina de weekend, de relaxare in compania unei carti sau a altceva de citit, poate fi o locatie placuta de servit masa sau de primit musafirii, poate fi cel mai bun loc in care se pot simti cel mai bine mirosurile serilor calde de vara.

Alegerea lemnului ca material principal de constructie a chiscului din gradina este, poate, cea mai inspirata solutie. Caldura, intimitate si aspectul vizual pe care il confera fibra lemnoasa naturala nu pot fi egalate aproape de nimic altceva. Supletea si eleganta date de o finisare atenta sau profilul rustic cel caracterizat de robustetea si soliditatea trunchiurilor taiate pe jumatate, sunt optiunile principale in cazul unei astfel de alegeri. Dantelariile scuplturale realizate in lemn sau pastrarea liniilor drepte pot personaliza o astfel de constructie. Mare sau mic, ingust sau inalt, chioscul construit din lemn cu siguranta va materializa asteptarile proprietarilor si va atrage privirile admirative al musafirilor.

Un chiosc realizat din fier forjat, suplu si elegant, are o frumusete aparte. Solid, datorita materialului de constructie, acesta poate lua forme dintre cele mai indraznete sau se pot pastra liniile clasice fara a-i stirbi din personalitare. Si in acest caz imaginatia joaca un rol major in aspectul final. Arabescurile fin cizelate pot fi o solutie de decor, o solutie la indemana daca se apeleaza la un artizan cunoscator al proprietatilor si calitatilor fierului forjat. Dotat cu bancute de lemn sau cu scaune cu perne din material textil atasate, un astfel de chiosc poate lua un aspect primitor. Aerul oarecum rece si distant pe care il are o astfel de constructie poate fi indulcit prin alegerea unei culori calde pentru tusa finala.

Noile combinatii de materiale, lemnul sau fierul forjat ca baza alaturi de sticla sau materiale textile pot conduce la obtinerea unui chiosc cu o personalitate puternica ce va ramane mult timp in memoria musafirilor. Designul modern pe care il poate inspira un arhitect indraznet este o alegere cum nu se poate mai buna pentru niste proprietari tineri si dinamici. Pernele mari si moi, foarte primitoare si comode se vor imbaia de lumina filtrata printr-un perete de sticla. Masuta de cafea sau suportul pentru sticla de vin obtinute din contorsionarea unor baghete subtiri de fier forjat se vor incadra foarte bine langa suportul pentru piciare din lemn negru. O idee de combinare a materialelor si de aranjare care poate prinde viata.

Si daca tor vorbim de gradina, de verdeata si de flori multicolore, nu ar fi deloc rau daca acestea s-ar regasi in decorarea chioscului. Racoarea suplimentara sau umbra oferita cu usurinta sunt doar doua dintre motivele pentru care plantele isi vor gasi un loc firesc.

Indiferent ce solutie ati alege, aveti grija ca designul chioscului sa se incadreze in decorul general, pentru ca nimeni nu isi doreste sa strice armonia intregului ansamblu rezidential indelung gandit si, poate, asteptat.