Coltul cu plante aromatice
Belsug de legume si de fructe este visul oricarei gospodine care vrea sa impresioneze cu fiecare preparat. Alaturi de acestea si nu numai merg foarte bine plantele aromatice cu aromele si gusturile lor inconfundabile. Gradina de pe langa casa este locul de nastere al tuturor acestor bunatati. Pamant bun, lumina si caldura , precum si apa la discretie sunt cele ingrediente fara de care nu poate exista o gradina de acest fel. Bineinteles ca mai trebuie si seminte sau rasaduri pentru ca ecuatia sa fie completa. Plantele aromatice au nevoie de foarte putin pentru a oferi foarte mult. Cresc fara a avea pretentii exagerate cedand astfel in fata unor plante pentru care atentia este un factor cheie. Altfel spus, cultivarea lor este usoara, intretinerea necesitand totusi un oarecare grad de atentie deoarece multe dintre ele sunt anuale si doar cateva perene.
Pregatirea solului
In multe gradini plantele aromatice cresc in mai multe locuri diferite, impresia vizuala avuta la vederea unei astfel de privelisti, chiar daca ansamblul este vesel, fiind aceea a unui gradinar cel putin glumet. Un strat de patrunjel aici, o tufa de leustean langa un gard, mararul risipit pe unde a vrut vantul. Abordand o rigurozitate ardeleneasca, sa presupunem ca v-ati hotarat ca in acest an sa alocati o anumita suprafata din gradina de legume acestui tip de cultura, plantele aromatice. Pentru a creste si a se dezvolta acestea nu au nevoie de conditii speciale. Locul ales trebuie sa fie scaldat de razele soarelui, curat, resturile de plante ramase din sezonul precedent trebuind indepartate, bine sapat, pamantul maruntit. Un amestec de pamant putin nisipos ar fi ideal pentru o cultura frumoasa. Este recomandata o fertilizare prealabila a solului, preferabil cu ingrasaminte naturale.
Plantarea
Perioada optima pentru desfasurarea acestei activitati este luna aprilie. Pentru a avea o gradina cat de cat ordonata, plantarea plantelor aromatice se face pe o suprafata bine stabilita de marime variabila dar indeajuns de mare pentru a acoperi necesarul zilnic si pentru a face si cateva rezerve pentru sezonul rece. Astfel, pe razoarele atent facute se planteaza seminte ale plantelor pe care doriti sa le cultivati. Unele dintre acestea vor creste sub forma de tufe precum leusteanul de exemplu, altele se vor dezvolta la nivelul razorului precum patrunjelul. Ca in multe alte situatii unele plante se vor inmulti prin butasi sau prin divizarea plantei. Pentru diferite tipuri de astfel de plante se pot folosi plante deja crescute in ghivece si replantate in gradina. Privita la modul general, plantarea plantelor aromatice, chiar daca necesita tehnici diferite, nu este atat de grea precum pare.
Intretinerea
Dupa cum am mai spus, plantele aromatice nu necesita conditii deosebite de intretinere. Indepertarea buruienilor sau udarea sunt activitati obisnuite de gradinarit, asa ca pana si un incepator va putea obtine rezultate imbucuratoare inca de la prima incercare. Udarea se va face regulat insa nu din abundenta, o cantitate mare de apa daunandu-le celor mai multe specii de plante aromatice. Unele dintre ele au fost aclimatizate in aceasta zona geografica, ele venind din zone calde si umede.
Pentru ale culege “roadele” nu este necesara o asteptare indelungata. In acest sens un bun exemplu il da patrunjelul, poate cea mai folosita planta aromata in bucataria romaneasca si nu numai, care poate fi cules imediat ce firele au depasit cativa centimetri inaltime. Spre deosebire de patrunjel, mararul poate fi cules cand frunzulitele sub forma de ace sunt crude, pe tot parcursul verii, dar la fel de bine el poate fi cules si toamna tarziu cand tijele lemnoase sunt numai bune de aromat varza pusa la murat. Un regim asemanator are si cimbrul sau busuiocul ca sa amintim doar o infima parte a pleiadei de arome din coltul cu plante aromatice.
Plantele aromatice sunt practic indispensabile oricarei culturi gastronomice, prezenta lor in mai toate tipurile de preparate culinare aducandu-si un aport consistent in ceea ce priveste aromele, gusturile si culoarile acestora. Cu o atentie si o ingrijire minimale efortul unei perioade relativ scurte de asteptare va fi pe deplin rasplatit.
Leave a Reply