Cu cat inaintam in timp cu atat observam ca mediul primitor care ne inconjoara este din ce in ce mai putin protejat. Protectia naturii a devenit o tema des intalnita in numeroase discutii la nivel inalt, principalul scop al acestora fiind constientizarea oamenilor asupra bunei stari a viitoarelor generatii si, totodata reducerea efectelor nocive ce actioneaza asupra mediului.

De la alimentele pe care le cumparam, tipul de transport pana la alocarea finantelor, toate acestea pot avea repecursiuni negative asupra naturii daca nu sunt controlate. Design-ul caselor in care locuim nu face exceptie in acest caz. Casele mari sunt puternici consumatori de energie si resurse. Pentru ca o locuinta sa fie “ecologica” trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, factori ce sunt pusi in practica inca din momentul in care casa se afla in constructie. Iata si cateva idei care reduc impactul negativ asupra planetei in momentul construirii locuintelor.

casa-ecologica

Materialele de constructie

Utilizarea unor materiale de constructie “verzi” nu ajuta numai mediul inconjurator, dar reduce destul de mult si costurile pe termen lung pentru viitorul proprietar. Cautand materiale ecologice, promovati conservarea resurselor aflate in scadere pe plan international. Puteti folosi materiale ecologice in toate etapele legate de construirea unei case si intretinerea acesteia, de la subsol pana la mansarda. Se numesc materiale de constructie ecologie acelea care provin din resurse regenerabile, precum caramida sau alte elemente obtinute din reciclarea altora.

Ferestrele

Ferestrele au o miza mare in tot ceea ce priveste eficienta energetica in casa. Caldura se pierde foarte usor prin sticla, prin urmare ferestrele din geam nu sunt o solutie buna daca doriti sa faceti economie. Astazi, cele mai multe ferestre eficente din punct de vedere energetic folosesc un pachet de geamuri standard la care se adauga sticla Low-E de izolatie. Multi proprietari utilizeaza astfel de gemuri dublu stratificate pentru a minimiza pierderile de caldura pe timp de iarna.

Pardoseala

Utilizarea de produse reciclate pentru podelele din lemn elimina dependenta de lemnul din padure, astfel protejand unele specii chiar aflate pe cale de disparitie. Parchetul pe care il gasim astazi este o buna modalitatea de a inlocui podelele din lemn masiv. Modelele disponibie in magazin sunt deosebite, au un aspect placut, sunt variate, accesibile la pret si ofera un aspect elegant incaperii in care va fi pus.

Turbine eoliene

O buna optiune pe termen lung, ideala pentru a genera energie electrica pentru toata casa este reprezentata de turbinele eoliene. Modalitatea de functioanre a turbinelor eoliene este destul de simpla, ele fiind actionate de puterea vantului. Avantajele acestora sunt numeroase, cel mai important constand in energie curata care nu poate fi epuizata. Dezavantajele turbinelor eoliene constau in construirea si amplasarea acestora. Pe langa faptul ca sunt costisitoare necesita si un spatiu destul de mare, la acest capitol deficitara ramand zona urbana.

La acest capitol o alta optiune este reprezentata de energia solara capatata cu ajutorul panourilor solare. Combinarea turbinelor eoliene cu panourile solare poate reprezenta o slotie viabila de viitor.

Conservarea apei

Multe tehnici simple pot scadea drastic consumul de apa din casa. Toalete care au vase cu o capacitate mica de inmagazinare a apei, limitatoare de debit pentru capetele de dus si robineti sunt des utilizate astazi. Modalitati suplimentare de conseravre a apei sunt reprezentate de colectrea apei de ploaie in bazine speciale. Cu aceasta apa pot fi udate gradinile, spalate masina sau curtea, sau utilizata pentru toaleta.