Alegerea unui aparat de aer conditionat poate fi o provocare pentru orice doritor de „o gura” de aer rece in mijlocul verii sau un ambient cald si curat in timpul iernii. Dificultatea in alegerea corecta a unei astfel de unitati se datoreaza multitudinii de optiuni existente pe piata dar si necunoasterii anumitor conditii si conditionari.

Un aparat de aer conditionat, prea mare sau prea mic pentru casa, poate conduce la o risipa de energie (factura de curent) sau nu poate asigura un flux optim de aer in perioada de varf a verii sau a iernii. Cand alegeti o unitate de aer conditionat, luati in considerare factori cum ar fi  costurile de achizitie si de intretinere sau eficienta energetica a unitatii alese. Iata in continuare cateva sfaturi utile in alegerea acestuia, in lipsa tips-urilor oferite de un specialist acreditat:

1. Luati in considerare cat mai multe tipuri de unitati de aer conditionat. Daca optati pentru un sistem split (compus din doua parti: una exterioara si una interioara) trebuie sa stiti ca sunt ceva mai puternice decat unitatile simple, asa numitele unitati „de fereastra”. Acestea, split-urile, pot raci/incalzi mai mult de o camera fara a fi nevoie de reteaua de conducte necesara in cazul in care doriti achizitionarea unei unitati centrale de aer conditionat.

Aparat aer conditionat

2. Determinarea cantitatii de aer de racit/incalzit. Cantitatea de aer produs de un aparat de aer conditionat se masoara in unitati termice britanice (BTU) sau in metri cubi (m3). O mie de  m3 sunt egali cu 12.000 BTU. Potrivit Energy Savers, pentru fiecare 400 – 450 de m2 de spatiu locuit este nevoie de aproximativ 10.000 de BTU.

3. Compararea eficienta pentru fiecare unitate. Eficienta unei unitati de aer conditionat se masoara cu ajutorul nivelului de eficienta energetica sezoniera (SEER), care arata cat de mult aer rece se produce pentru fiecare nivel de energie consumata. Standardele europene impun ca unitatile sa aiba o eficienta energetica de cel putin 13 puncte, insa cele mai multe unitati de aer conditionat de fabricatie recenta (+2010) sunt chiar mai puternice. Cu cat SEER-ul va fi mai mare cu atat aparatul de aer conditionat va functiona mai eficient si, implicit, factura la energie se va incadra in limite acceptabile.

4. Evaluarea nivelului de zgomot. Sistemele split, cele care au compresorul amplasat in exterior, au, la interior, un nivel redus al decibelilor. Cele mai eficiente, din punct de vedere al zgomotului emis, sunt unitatile centrale datorita faptului ca instalatia compresoare este situata la distanta mare de interior, in timp ce unitatile „de fereastra” sunt cele mai zgomotoase. Unele firme si-au dotat aparatele de aer conditionat cu moduri de functionare silentioase care pot fi folosite in segmentul nocturn al unei zile.

5. Intretinerea unitatii de aer conditionat. Unitatile „de fereastra” necesita foarte putina intretinere insa, de obicei, au o durata de viata scurta. Unitatile split si cele centrale necesita intretinere de rutina pentru a le mentine la cel mai inalt nivel de eficienta in functionare. Inainte de a apela la serviciile unei firme de mentenanta, asigurati-va ca filtrul de aer este curat precum si celelalte componente vizibile se afla intro stare buna. Solicitati prezenta unui specialist in perioada premergatoare unui sezon cald sau rece pentru o evaluare completa a potentialitatilor aparatului.

6. Si, in cele din urma, ganditi-va la aspectul aparatului de aer conditionat. Unitatile „de fereastra” sunt adesea considerate neatractive, in timp ce split-urile au un aspect destul de usor de optimizat. Pot fi mascate de un tapet sau alta decoratiune, pot fi pozitionate cat mai aproape de tavan sau pot fi incastrate in perete. Unitatile centrale sunt cel mai putin vizibile in casa, dar necesita un spatiu considerabil pentru unitatea situata afara, fapt ce ar putea „dauna” aspectului exterior al locuintei. Optati pentru o unitate destul de versatila in ceea ce priveste aspectul. Oferta este extrem de generoasa.