Cred ca putem sa cadem usor de acord ca unul dintre cele mai folosite obiecte de mobilier din casa este patul. Vedeta dormitorului, patul este locul unde ne incarcam bateriile peste noapte sau cateva ore in timpul zilei. Este locul unde visam frumos sau unde ne rasfatam cu o sumedenie de fantezii. Dar pentru ca acest obiect indispensabil unei vieti implinite si sanatoase sa se situeze la standarde cat mai inalte, pe langa un cadru de lemn si o saltea de calitate, trebuie sa fie echipat si cu un set de lenjerii care, prin natura materialului si prin colorit, sa fie cat mai ademenitor.

Tipuri de materiale

Matase, satin, alte fibre

Lenjeria din matase in trecut era apanajul claselor aristocrate. Adusa cu mari cheltuieli, ea se distingea prin finete, prin calitatea deosebita si prin aerul princiar care il conferea oricarui pat. Nici astazi matasea nu isi dezminte deosebitele sale atuuri, diferenta dintre atunci si acum consta in usurinta cu care o astfel de lenjerie ajunge pe aproape orice pat. La fel de eleganta este si lejeria de satin, o alta fibra naturala care poate innobila orice pat.

Chiar daca inca nu sunt atat de populare incat sa intre in uzul cotidian, materialele obtinute din lemn sau fibre de bambus, prezinta si ele o calitate deosebita acoperind cu brio cerintele de confort. Usor de spalat si de calcat, aceste tipuri de materiale sunt folosite atat pentru confectionarea lenjeriilor de par cat si a feteler de masa sau a prosoapelor, de exemplu.

Lenjerie de pat

Bumbacul

Un alt material textil care si-a dobandit faima in domeniu este bumbacul. Daca matasea da acel aer rasat unui pat, bumbacul transmite lejeritate si comoditate. Calitatea acestui material este secretul, secret aflat la indemana oricui, de altfel. Un bumbac de calitate inferioara sau orice alt material textil de o la fel de promiscua calitate, poate crea un disconfort serios daca se aduna ghem intr-un colt al patului in timp de dormim, daca nu absoarbe transpiratia sau, din contra, daca din cauza lui avem o senzatie neplacuta de frig.

Considerat de specialisti ca fiind cel mai bun, bumbacul fin si alb Sea Island are un pret pe masura renumelui, insa provenienta sa din India de Vest este de inteles. Din “patria” bumbacului american, statul Georgia, avem Supima, un alt tip de bumbac de calitate superioara. Pe urmatorul loc, intro clasificare neoficiala, gasim bumbacul egiptean, de aceeasi calitate premium insa sensibil mai ieftin datorita costurilor de transport.

Detalii tehnice

Pentru un pat confortabil trebuie avute in vedere dimensiunile lenjeriei. Daca cearceaful de pat este recomandat sa fie cu aproximativ cincisprezece (15) centimetri mai mare pe fiecare latura a saltelei pentru a ramane intins si dupa ce ne dam jos din pat, cearceaful pentru pilota si fetele de perna pot fi mai mari decat pilota si pernele cu trei (3) pana la cinci (5) centrimetri.

In ceea ce priveste coloritul sau imprimeurile care ii dau unei lenjerii de pat o nota placuta si calda, totul tine de preferintele sau /si de gusturile fiecaruia. Intro culoare (uni) sau bicolora, cu imprimeuri geometrice, florale sau un “haos” atent studiat, varietatile coloristice sunt practic nelimitate. Insa, pentru un dormitor intim si relaxant, trebuie tinut cont de intreg ansamblul, aici intrand culoarea de pe pereti, tonurile si nuantele eventualelor tapiterii sau a mobilei.

lenjerie-de-pat

Astfel, un somn odihnitor sau doar cateva momente de relaxare se obtin intrun dormitor bine organizat, aerisit, cu mobila si acesoriile de calitate, in care pernele, pilota si salteaua sunt completate de cea mai buna lenjerie posibila..