Pastrarea gradinii si a gazonului corect hidratate in timpul lunilor de vara uscate poate fi o provocare, tocmai din aceasta cauza va oferim o serie de sfaturi simple legate de udare si mentinerea umiditatii a plantelor, incepand de la flori pana la lgume pentru a va permite sa prosperati in cadrul celor trei luni de vara si o parte din toamna.

Cand trebuie sa udam?

Udarea in timp ce soarele este puternic nu are nici un efect deoarece apa va fi pierduta prin evaporare. Atunci cand se utilizeaza mecanisme automate de irigare, este bine sa le fixati in prima parte a zilei, dimineata in mod ideal intre orele 04:00 – 07:00 AM. Prin udarea plantelor dimineata in loc de seara, se reduce sansa de aparitie a mucegaiului si altor boli specifice.

Trucuri pentru a conserva apa

In mod ideal, utilizati sisteme de irigare prin picurare, furtunuri cu gauri sau alte metode de conservare a apei pentru ca legumele si florile sa ramana hidratate. In afara de nivelul de caldura, umiditatea scazuta, zile multiple de soare puternic si vanturi puternice care usuca solul, pot provoca plantelor probleme si astfel au nevoie de mai multa apa in plus. Tipul de sol joaca, de asemenea, un rol important – solul argilos retine umezeala in timp ce apa se scurge repede prin solul nisipos. Un strat de mulci in jurul plantelor dar fara sa le atinga, mentine racit solul si ii permite sa pastreze mai bine umezeala. In general, gradinile fie ca sunt de flori sau zarzavat ar trebui sa primeasca aproximativ doi pana la trei centimetri de apa pe saptamana. Cand udati aveti gija ca fiecare planta sa primeasca cantitatea necesara, in acest fel, radacinile vor putea sa creasca adanc in sol. Daca udati pe lumina veti incuraja radacinile sa ramana aproape de suprafata iar un val de caldura mai puternic le poate distruge. Daca frunzele plantelor au un aspect ofilit dimineata au nevoie imediat de apa din belsug. In cazul in care au acest aspect ofilit dupa-amaiaza nu va faceti probleme, seara dupa ce trece valul de caldura isi revin. Acesta este un fenomen natural, chiar si la plantele bine udate.

Udarea gazonului

Un gazon nu are nevoie sa fie udat in fiecare zi. In schimb pentru a indeparta orice risc udati gazonul la fiecare trei zile, timp de 20 de minute pe zi. Acest lucru ar trebui sa pastreze radacinile umede, la o adancime de sase pana la opt centimetri. Luati in considerare utilizarea unei sonde de apa pentru a evalua umiditate si pentru a ajuta la determinarea celui mai bun program de udare.

Stimularea legumelor

Pentru a pastra legumele care produc fructe in stare optima si pentru luna urmatoare sau mai mult, nu lasati legumele sa se strice, culegeti-le chiar daca nu aveti de gand sa le folositi imediat. Legumele care raman neculese trimit un semnal pentru planta care la randul ei inhiba inflorirea si implicit o noua productie. Iulie este luna cand plantele sunt puternic producatoare de legume. Este indicat sa verificati plantele in fiecare zi pentru legume coapte in special fasolea sub forma de teci, castraveti, vinete, dovlecei si rosii. La fel de important este sa hidratati si gradina de legume, aveti grija cu nu toate legumele prefera aceeasi cantitate de apa, in timp ce unele iubesc hidratarea altele nu au nevoie de un volum mare de apa.

Gradina cu flori

Bucurati-va de o gradina superba cultivand galbenelele, petunii, imortele, ochiul-boului, maci, crizanteme, gura-leului si floarea soarelui pentru o vara colorata si un sezon cu infloriri repetate. Scoateti imediat florile moarte pentru a asigura o inflorire constanta pe tot parcursul verii. Amestecati florile de toamna cu cele de vara pentru a putea avea o pata de culoare si mai tarziu. De asemenea cantitatea de apa este importanta, nu udati florile cand este foarte cald, adica in mijlocul zilei deoarece se vor opari.