Daca ati asteptat sa vina vremea in care natura revine la viata, iata ca a sosit timpul. Adica de acum incolo putem incepe cu adevarat munca in curte si gradina. In cazul in care locuiti intr-o zona ceva mai rece a tarii, puteti incepe prin a elimina protectia pusa pe timp de iarna plantelor si lucrurilor din curte. Insa inainte de a incepe orice activitate vom tine cont de faptul ca este important ca dupa adunarea ramasitelor de frunze, taierea tulpinilor si ramuri, se sterilizeaza toate sculele utilizate  prin stergerea lamelor cu o carpa inmuiata in alcool. In caz contrar, instrumentele pot raspandi diferite boli plantelor. Evitati sa calcati in zonele unde exista paturi de ingrasamant natural in gradina, acolo unde este posibil, pentru a nu intrerupe procesul de fertilizarea a solului.

Reconditionarea zonelor cu alei din curte

Aleile pot fi foarte bine curatate pana cand vremea incepe sa se incalzeasca, adica la inceputul primaverii. In vreme de iarna zonele cu alei si curtile interioare pavate cu pietris sau alte suprafete dure de multe ori devin alunecoase si greu de parcurs. Intr-o zi insorita si uscata, adunati si puneti din nou pietrisul pe zonele vizate sau daca acesta a intrat in pamant completati zona pana o aduceti la un nivel optim. Cu ajutorul unei perii de sarma curatati nisipul dintre dalele de piatra sau pavele, astfel indepartand si depunerile aparute pe timpul iernii. Tot ceea ce inseamna alei de beton, zone cu pavaj sau gresie vor fi curatate cu apa si detergenti specali pentru a indeparta mizeria. Aceasta periopada este propice pentru refacerea bancilor, meselor sau a suporturilor pentru flori, bineinteles daca aceste obiecte necesita o reconditionare. Ce ar insemna inpractica? Indepartarea partilor putrede sau stricate, curatarea, lacuirea sau vopsirea.

curatare alee primavara

Curatenia in gradina

Curatenia depunerilor din gradina inca de cand se intrezaresc primele semne de primavara, va ajuta la controlul buruienilor si totodata accelereaza procesul de crestere a diferite ierburi ornamentale sau alte plante perene. Intr-o zona rece, mulcirea si alte elemente de protectie pe timp de iarna pot fi eliminate de pe plantele perene atunci cand cea mai mare parte de zapada s-a topit si temperaturile sunt in mare parte pozitive. Nu indepartati mulciul care acopera solul deoarece insectele benefice depun adesea ouale in mulci si frunze.

Tunderea arbustilor si copacilor

Multe tipuri de arbusti si copaci trebuie sa fie tunsi chiar primavara devreme pentru a avea parte de o dezvoltare optima. In zonele reci cu iarna care se intinde pana mai tarziu, panza groasa utilizata ca protectie la rece poate fi eliminata de pe arbori si arbusti, atunci cand temperaturile sunt, de obicei peste cele negative. Atat pomii fructiferi cat si arbustii sau copacii decorativi trebuie curatati de crengile moarte si, daca este cazul, in zonele unde prezinta urme de imbolnavire. Crengile vor fi taiate in asa fel incat sa se creeze un aspect cat mai placut din punct de vedere estetic.

Pregatirea gazonului

Greblarea ierbii de pe gazon primavara devreme o va ajuta sa creasca puternica. Resturile de plante si iarba moarta ramase pe gazon in timpul iernii, pot crea conditii in care bolile de iarba sa prospere daca nu sunt indepartate la timp. Asteptati pana cand solul gazonului se dezgheata si se usuca, iar apoi puteti incepe sa indepartati stratul de plante moarte. Primăvara timpurie este, de asemenea, un moment bun pentru indepartarea paielor, care de fapt este un strat de iarba uscata si alte resturi vegetale, care se acumuleaza la baza gazonului in timpul fiecarui an. Acestea pot fi indepartate cu o masina speciala cu dinti verticali care au rolul de a trage in sus paiele.

Pregatirea gradinii pentru o noua experienta nu este numai o activitate necesara ci si una placuta. Facute la momentul oportun, pregatirile de primavara isi vor arata efectele in perioada verii, atunci cand vegetatia marii majoritati a plantelor are cea mai puternica exprimare. Si, nu in ultimul rand, o gradina bine intretinuta este un factor de mandrie personala.