Capsunele reprezinta unul dintre cele mai iubite fructe in intreaga lume. Despre existenta lor cunoastem date inca din Grecia Antica si Roma. In prezent exista peste 70 de tipuri diferite de capsuni, fiecare dintre ele avand proprietati ce le diferentiaza si le aduce numeroase avantaje.

Capsuna este un fruct mic, care creste la nivelul solului. Spre deosebire de orice alt fruct, semintele lor se gasesc pe partea exterioara a pielii. Un singur fruct are de obicei aproximativ 200 de seminte.

Cand cumparati capsuni indicat este sa incrcati sa gasiti fructe care au o nuanta de rosu vibrant. Asigurti-va de asemenea, ca coditele sunt de un verde proaspat si luminos. Cele in nuante de verde, galben sau roz pal sunt insuficient coapte. Consumate in acest fel, ele vor fi destul de tari.

Capsunele nu sunt doar delicioase, dar, de asemenea, foarte versatile, si exista multe moduri prin care puteti adauga capsuni la dieta ta zi cu zi. Este greu de crezut ca un fruct atat de mic si la fel de delicios ca acesta poate fi, de asemenea, plin cu substante nutritive. Consumand cat mai des capsuni veti avea parte de nenumarate beneficii nutritionale, plus ca pot inlocui un desert ce contine cantitati ridicate de zahar.

Elemente nutritive gasite in capsuni

Capsunile sunt scazute in grasimi si contin urmatoarele elemente nutritive:

– vitamina B, C si K

– mangan

– acid folic

– magneziu

– fibre

– acizi grasi Omega-3

– magneziu

– iod

– cupru

– fitonutrienti

Aceste substante nutritive vor contribui la starea de sanatate in mai multe moduri si vor oferi numeroase avantaje dintre care amintim:

– au proprietati anti-imbatranire si posibilitatea de a mentine vigilente abilitatile motorii si cognitive prin hranirea celulelor creierului care, la randul sau, vor creste celelalte functii.

– minunata culoare rosie a capsunelor exista datorita concentratiei ridicate de antioxidanti ce se gaseste in ele. Antioxidantii impiedica radicalii liberi in deteriorarea celulelor si aparitia cancerului. Acest lucru face capsunile ideale pentru a lupta impotriva a diferite afectiuni ce pot avea urmari grave.

– cu un amestec de vitamine, antioxidanti si minerale gasite in capsuni veti fi capabili sa luptati impotriva bolilor si probleme de sanatate, cum ar fi constipatie, gripa, hipertensiunea arteriala, reumatism si guta, iar nivelul colesterolului va fi redus la minimum, daca includeti capsunile in dieta zilnica.

– executand doar simpla sarcina de a manca capsuni, va fi eliberat un acid al caror proprietati  poate dizolva tartrul de pe dinti, imbunatatind semnificativ si starea de sanatate a gingiilor.

– daca aveti probleme cu ficatul capsunile pot inflenta pozitiv functiile acestuia.

– capsunile sunt, de asemenea, cunoscute pentru infrumusetare pielii, mai exact curata pielea din interior spre exterior.

Desi capsunele sunt pline de substante nutritive, ele sunt, de asemenea, extrem de perisabile si o ingrijire atenta ar trebui luata in clacul atunci cand selectati, cumparati si pastrati aceste fructe delicioase. Spre deosebire de alte fructe capsunele nu se coc dupa cules, ceea ce inseamna ca se vor strica repede. Alegeti doar capsuni, care sunt ferme si rosii, in culoare stralucitoare. Desi nu este ideal, puteti stoca capsuni in frigider pana la 2 zile cel mult, acoperind vasul in care le depozitati cu o folie de plastic.

Desi se pot utiliza in compozitia a numeroase prajituri sau alte preparate asemanatoare, indicat este sa fie consumate in stare proaspata, imediat dupa cumparare. Spalate bine si curatate de codite vor reprezenta desertul ideal pentru o zi calduroasa de vara.