Un interior amenajat cu gust, in care elementele practice sa se imbine perfect cu cele pur decorative, este visul oricarei persoane care isi doreste ca propria casa sa fie intima, calda, primitoare. Pentru realizarea unui astfel de deziderat stilul nordic sau scandinav, cum mai este numit, este cel mai indicat. Originile acestui stil inconfundabil se intrepatrund cu spiritul viking si cu peisajele hibernale monotone dar, mocnind de viata sub patura de nea. O contributie majora la definirea stilului nordic de amenajare a interiorului si-a adus-o si spiritul practic si direct al locuitorilor acelor zone. Aerul proaspat al nordului se simte in fiecare piesa de mobilier. Eleganta sa este data de liniile simple, de lipsa unor adaosuri inutile si de lumina si caldura pe care o degaja.

inspiratie-scandinava

La piece de la rezistance – lemnul

Fara lemn, stilul nordic nu este stil nordic. Puternicele legaturi pe care scandinavii le au cu lemnul inca din vremurile druizilor fac ca acest material natural, plin de viata si de povesti, sa fie in centrul atentiei. Fie ca vorbim de pardoseala, fie ca vorbim de mobila de lemn in totalitatea ei, prezenta acestui tip de material ofera multe directii de interpretare. O continuare fireasca a naturii, lemnul este insotit in permanenta de naturaletea fibrelor, de mirosul specific precum si de armonia pe care o confera ansamblului din care face parte. Caldura pe care o degaja podeaua sau parchetul fabricate din diferite esente se simte chiar in absenta unei surse de caldura conventionale. Pentru ca o astfel de caldura incalzeste mai intai sufetul. In plus, estetica unui corp de mobilier confectionat din lemn natural este mult superioara. Senzatia de confort este mult mai pregnanta daca combinarea esentelor aduc in prim plan mai multe epoci. Gustul pentru frumos nu va fi nicidecum perimat daca elemente vintage se intrepatrund cu cele moderne intr-o simfonie placuta privitorului.

living-scandinav'

Culoare si lumina

Intr-un decor de inspiratie nordica cel mai folosit ton in vopsirea peretilor este cel de alb. Minimalist si rece la o prima vedere, albul scandinav este insa plin de nuante interpretative. Curatenia si puritatea inspirate de intinderile ninse ale tundrelor ar putea fi doua dintre ele. Insa cea mai importanta este luminozitatea pe care o reda. Lungile nopti de iarna din tinuturile stapanite de zapada au indus nevoia pregnanta de lumina. Fiecare raza este binevenita si intrebuintata ca atare. Pentru o camera decorata in acest stil lumina naturala este un factor cheie. Pozitionarea ferestrelor de dimensiuni mari spre rasarit este un castig din acest punct de vedere. La crearea impresiei de caldura contribuie si lumina electrica folosita. In functie de restul ansamblului lumina rece sau calda a becurilor va pune in valoare nuantele texturale ascunse.

design-scandinav

Austeritatea albului poate fi indulcita de o cromatica bogata, dar nu deranjanta, a diverselor obiecte utile intr-o camera. Primele si cele mai vizibile sunt nuantele lemnului. Combinatiile care se pot realiza sunt multe, interesante si tentante totodata. Insa cele mai apreciate sunt cele complementare. Cuvertura de pat sau fetele pernelor decorative, covorul sau draperiile, sunt doar cateva exemple. Cartile din biblioteca, o vaza asezata intr-un colt al camerei sau culorile fotoliilor si ale canapelei completeaza frumos design-ul de inspiratie nordica. Paleta de culori recomandata ar trebui sa se incadreze in tonuri si nuante calde, in care pastelurile sa fie accentuate de catre o tusa intensa. Ca idee, negrul sau griul nu vor surprinde pe nimeni daca vor fi folosite pentru a pune in valoare culori precum verdele sau galbenul. Jocurile de culori vor evidentia pregnant culoarea de baza si vor contribui din plin la aerul intim pe care il degaja un design scandinav bine facut.

Pentru a putea realiza un decor de interior in stil nordic este nevoie de putina atentie la detalii si un simt practic destul de bine dezvoltat. Simplu si practic, elegant si cu stil. Doua perechi de cuvinte care, in alt context se resping si se anuleaza reciproc. Aici, in design-ul de inspiratie nordica, se atrag, se completeaza si se intrepatrund.