De-a lungul timpului ne-am format, fiecare un stil propriu. Fie ca vorbim de stilul vestimentar sau de cel al decorarii propriei case, stilul se bazeaza pe culori, suprafete si texturi. Chiar daca ne simtim foarte bine inconjurati de univesul stilului personal, nimeni nu vrea sa fie considerat invechit sau anost de catre ceilalti abordand numai si numai stilul care l-a consacrat. Cum in moda trendurile se schimba de la un sezon la altul fiecare an impunand un ceva anume, si in ceea ce priveste designul de interior unele schimbari, nu atat de dramatice ca in vestimentatie, se fac simtite. Nota de nou, aerul inedit care insoteste aceste modificari formeaza o amprenta unica asupra mobilei si accesoriile care o completeaza.

Datorita unei tot mai facile transmiteri a informatiilor, a usurintei cu care tot mai multi omeni isi schimba definitiv pe perioade indelungate meridianul traiului de zi cu zi, influentele etnice se regasesc din ce in ce mai pregnant in designul interior. Nu face exceptie nici anul acesta. Reinterpretari si restilizari ale stilurilor ancestrale imprima un aer inedit colajului care este stilul modern in decorarea interioarelor. Totodata revenirea in forta a clasicului imprima substanta si coerenta trendului. Lemnul, lemnul masiv, tapiseriile pline, grele, cu densitate mare, aplicatiile florale dar si animal printurile readuc in atentie epoci trecute cu o bogata istorie in acest domeniu foarte important pentru ambhianta mplacuta a casei. Un alt material de forta, cu o suculenta inedita, este o noua aparitie cu patina timpului bine impregnata, pielea naturala de bovine.

Cu toate controversele starnite, vezi lupta activistilor pentru drepturile animalelor, o astfel de textura nu aveas cum sa lipseasca din tendintele acestui an in designul de interior. Cu asterix este si revenirea covoarelor in atentia specialistilor. Cele mari si grele, amintind ve timpurile saimfoniilor persane, sau cele usoare si vesele, prototipul modelului european al secolului al XX-lea, creioneaza aerul clasic, usor pierdut din vedere in ultimii ani. Eclectismul nu este usor de obtinut insa atunci cand reuseste devine imaginea senzuala a confortului casnic.

Deseign

Daca materialele si texturile sunt cele cu care am mai interactionat, culorile aduc un curcubeu proaspat si revigorant. Culorile clasice puternice, cu o intensitate usor sesizabila, le complementarizeaza pe cele noi. Trendul vedeta al anului a fost hotarat de specialistii mondiali in design ca fiind marsala. Intensitatea culorilor grele, intalnite in natura, si-au gasit un corespondent in mixul numit inspirat marsala, mix care le reuneste pe toate. Foarte versatila, culoarea vine bine in aproape orice ambient, asezonandu-se perfect cu intreaga paleta clasica de tonuti si nuante cromatice. Totusi, culoarea naturala a esentelor de lemn si cea bogat reprezentata de complexul accesoriilor sunt preferatele specialistilor in design interior. Galbenul, albastrul, verdele sau albul o competeaza foarte bine pe vedeta zilei si, in acelasi timp, contureaza un cerc al culorilor unice ce vin bine impreuna.

Dar designul interior se refera la mult mai multe texturi, cu note emblematice si tonuri indraznete. De exemplu, panourile de sticla, cu aerul lor high tech, finisajul extrem de elaborat al suprafetelor casnice au cedat elegant locul viorii intai texturilor naturale – piatra, lemn, caramida – mult mai apropiate de fiinta noastra legata de natura prin mii de radacini aeriene, terane si subterane invizibile. Luxul si opulenta sunt in carti anul acesta. Lemnul de esenta rara sau piatra vulcanica vor obtine imaginea dorita numai in prezenta notelor si reflexiile accesoriilor metalice incluse pe lista extrinsa a trendului acestui an. Spunea mai la inceput ca influentele etnice isi fac foarte bine simtita prezenta, ele impunand acel aer local intim care ne-a cam lipsit in ultimii ani. Fiind construite din materiale eminamente naturale, piesele etnice subjuga prin autenticitatea lor.

Originalitatea trendului in designul de interior al acestui an consta in combinarea elementelor vintage cu cele moderne, in proportii ajustabile, si inundate in culori clare, ferme, cu o mare expresivitate. Accesoriile, cele fara de care natura interioarelor acestui an ar fi terna, nuanteaza simbolic plinatatea noului trend creat.