Mai intai a fost podul casei. Un spatiu generos pentru depozitatea diferitelor obiecte, dar si locul preferat de soareci, viespi, vrabiute sau alte reprezentante ale regnurilor zoologice care mai de care mai pofticioasa de caldura si … intimitate. Odata cu trecerea timpului, detinatorii de astfel de spatii si-au dat seama de potentialul imens ce era reprezentat de marime si de libertatea de exprimare in ceea ce priveste arhitectura de interior. Astfel au aparut camerele de relaxare, bibliotecile, baile, bucatariile, atelierele personale de pictura sau chiar livingurile, toate situate in acel spatiu putin cam incomod pe margini si destul de anevoios de accesat. Poate din aceste motive sau din altele, dormitoarele amenajate in mansarda au castigat teren si notorietate.

Etape preliminare

Inainte de a incepe orice activitate de amenajare trebuie parcursi pasii necesari hidro-termo-izolarii. Pentru asta acoperisul si podeaua vor suferii anumite schimbari in bine. Optional se vor monta ferestrele inclinate. Se continua cu izolatia termica si cu instalatia electrica. Podeaua se va izola si ea. Materialele folosite sunt cele intalnite in cazul tuturor celorlate activitati de reconditionare a unei case. Continuarea fireasca este data de delimitarea camerelor cu pereti despartitori. In cazul oricarei mansarde a care-i noua destinatie va fi spatiu de locuit, recomandate pentru amenajare sunt placile de gips-carton. In ceea ce priveste podeaua, materialul lemnos ar fi cea mai buna alegere.

Culoare peretilor si parchetul

Fiind un spariu in care lumina naturala este deficitara ca prezenta, in alegerea culorii care va avea un rol major in dormitor, trebuie manifestata putina atentie. De aceea, o culoare care deschide ar fi cea mai indicata. Traditionalul alb poate fi innobilat cu cateva tuse complementare din loc in loc sau in punctele cheie. La fel de bine merge si un galben pai sau un bleu ciel. Daca sunteti putin mai curajosi sau va simtiti bine in preajma elementelor avangardiste, un argintiu metalizat cu insertii caramizii ar putea da o nota personala camerei si ar putea fi chiar o carte de vizita adresata celor care nu va cunosc indeajuns.

Parchetul este un element bivalent. Pe de o parte deserveste latura functionala prin faptul ca protejeaza si confera un anumit aer dormitorului, pe de alta parte este un element de decor ce vine in completarea sau complementaritatea culorii de pe pereti si a mobilei. O podea tip pardoseala va crea o atmosfera rustica dar calda, un parchet laminat va vorbi despre dormitorul de la mansarda ca despre o camera tinereasca si moderna.

Alegerea mobilei si a decoratiunilor

Fag, stejar, cires sau wenge. O atmosfera deschisa, calda, primitoare sau avangardista. Optiunea pentru care optati tine doar de gustul personal. Insa trebuie sa tineti cont de celelalte culori din camera. Creand o armonie in ceea ce priveste amenajarea dormitorului contribuiti la crearea unei stari de bine care va va insoti pe toata durata unei zile.

Ca decoratiuni sunt permise orice fel de obiecte atat timp cat nu contravin cu ideea de baza a functionalitatii camerei, aceea de dormitor, si a principiilor cromatice dupa care v-ati ghidat. O vaza cu o floare pe o mica masuta situata langa fotoliul primitor in care cititi inainte de a va aseza in pat; materialul usor, diafan din care este croit falsul baldachin care da patului un aer princiar; o veioza ultra moderna cu leduri care troneaza pe noptiera. Sunt sugestii, idei sau generatoare de idei pentru un dormitor care va reprezinta.

Amenajarea mansardei

Dormitorul de la mansarda este un statiu intim, in care nu doar va odihniti dupa-amiaza si seara ci,  puteti petrece momente minunate de liniste si relaxare. Venit ca o completare a casei sau chiar ca dormitor principal, pozitia, decorarea si mobilarea in pot transforma in cel mai frumos colt al casei.