Dronele – utilitarul viitorului
Cu ceva timp in urma, aproximativ cinci, poate sase ani inca mai erau practicate unele actrivitati ce datau din timpuri mai mult sau mai putin „imemoriale.” Imortalizarea anumitor evenimente se desfasura intr-un mod cunoscut si accesibil majoritatii, culegerea de informatii de interes jurnalistic sau particular era la indemana oricarui profesionist, politia isi facea treaba la sol sau cu ajutorul elicopterele. Exemplele ar putea continua inca mult timp de-acum incolo daca nu apareau la orizont UAV-urile – vehicule aeriene fara pilot sau dronele. Drona, un cuvant nou intrat cu viteza luminii in limbajul uzual.
Ce sunt dronele?
Vehiculele aeriene fara pilot sunt in general de forma unor avioane sau elicoptere dar in miniatura, dotate cu motoare electrice, solare sau conventionale (cu combustibil) care au o autonomie de zbor variabila. Ele pot fi inzestrateate cu arme, este cazul UAV-urilor folosite de fortele armate si de politie cu microfoane si cu camere video simple sau cu infrarorii dar si cu o multime de senzori. Dronele comerciale sunt de forme diverse, in principal pentru constructia lor se folosesc aceleasi principii ale aerodinamicitatii pe care se bazeaza si constructia celor militare.
Motorizarea este una electrica sau solara. Din arsenalul inzestrarilor lipseste, evident, armamentul. Dronele sunt „pilotate” de la sol cu ajutorul instrumentelor de geolocatie dar si a camerelor de luat vederi doar de un singur om „inarmat” cu un joistik si un ecran.
UAV-urile de fabricatie militara s-au ridicat pe cer inca de acum aproximativ treizeci de ani. Datorita potentialului imens pe care il aveau, si inca si-l mai parteaza, ele au fost adoptate de majoritatea fortelor armate de pe glob. Lipsa pilotului si a echipajului, cantitatea de armament limitata, implicit cea de combustibil au dus la reducerea semnificativa a dimensiunilor intregului ansamblu.
Utilizari civile
Pe plan mondial inca sa mai lucreaza la armonizarea legislatiei privind folosirea dronelor in interese comerciale sau particulare. Chiar daca va mai dura ceva timp pana aceasta va fi gata, multi intreprinzatori au scos la vanzare diverse tipuri de astfel de vehicule zburatoare. Un atuu foarte important, in afara de cel dat de factorul de noutate, de inedit, este pretul. Variind in zona preturilor modice, dronele incep sa fie din ce in ce mai raspandite. Dar ce se poate face cu ele? Multe fotografii sau filmulete au ajuns virale pe diverse retele de socializare datorita imaginilor surprinzatoare surprinse. Astfel, multi amatori si-au gasit un nou hobby. O alta utilizare practica, indrazneata si foarte expresiva este cea prin care agentiile imobiliare fotografiaza proprietatile puse in vanzare. Prin unghiurile fotografice surprinse multor astfel de agentii le-a crescut cifra de afaceri. Nici jurnalistii nu au ramas indiferenti la o astfel de oportunitate. Costurile reduse ale unei fotografii sau imagini in exclusivitate care valoreaza „milioane” le-a starnit multor agentii de presa dar si jurnalisti independenti interesul. Si daca tot vorbim de fotografii, intram in zona senzationalului unde celebri paparazzi sunt deosebit de incantati de veniturile pe care le aduc dronele.
O utilizare „serioasa” a fost gasita in agricultura unde se pot urmari mai bine culturile, in meteorologie unde cresterea gradului de acuratete a predictiilor si a prognozelor creste simtitor de la o zi la alta, sau in arheologie, cu prilejul folosirii dronelor cu aparatura video cu raze infrarosii au fost descoperite adevarate „comori” stravechi. Multi dintre internauti au aflat despre intentia site-ului Amazon de a incepe sa faca livrari, in anumite conditii, cu ajutorul dronelor. La fel de serioasa este si activitatea politistilor care, in incercarea permanenta de a reduce numarul de infractiuni, apeleaza constant la serviciile oferite de aceste aparate de zbor.
Multi, specialisti sau mai putin specialisti, vorbesc de un viitor in care dronele vor impanzi cerul zi si noapte, livrarile postale vor fi facute in cateva zeci de minute, vremea instabila va fi anuntata cu precizie de cateva minute si cativa metri etc. Se pare ca viitorul va zbura bine.
Leave a Reply