Fie ca doriti sa delimitati o proprietare sau o anumita zona din acea proprietate folosirea gardului este cea mai utilizata metoda. Practic, eficient si de lunga durata. Acestea sunt proprietatile unei astfel de constructii. Realizat din diferite materiale, printre care lemnul, plasa metalica sau zidaria fiind cel mai des utilizate, un gard trebuie sa ofere un anumit grad de protectie si de intimitate. Peisagistii zilelor noastre recomanda cu caldura, pe langa folosirea acestor materiale, un nou tip de gard. Gardul viu.

Cu un avant deosebit luat in epoca renascentista cand, pe langa folosirea lui ca modalitate de imprejmuire a unui teren, a infrumusetat curtile si parcurile multor castele si palate, in ultimii ani folosirea lui a intrat in uzantele oricarui gradinar care doreste realizarea unui decor ambiental ceva mai deosebit. Pentru realizarea lui este necesara parcurgerea anumitor etape.

Alegerea gardului viu

Un demers nu tocmai usor datorita extrem de multor varietati de plante care pot forma un astfel de gard. Dupa o analiza prealabila a solului, puteti alege acele plante carora le merge cel mai bine in acel tip de sol. Daca, din variate motive nu aveti posibilitatea unei astfel de analize, orientati-va catre acele plante care se dezvolta in orice tip de sol. Dupa ce ati parcurs prima etapa, este timpul sa va hotarati ce fel de plante vreti. Oferta generala include plante cu flori sau doar cu frunze, plante care raman verzi tot timpul anului dar si plante carora le cad frunzele toamna. Mai puteti alege intre plante cu crestere inalta, plante pitice sau plante a caror crestere este medie ca inaltime. Magazinele specializate pun la dispozitia doritorilor cataloage profesionale dar organizeaza si intalniri intre clienti si echipe special pregatite sa raspunda oricarei intrebari legata de tema pusa in discutie.

Gard Viu

Plantarea

Regulile de plantare a gardului viu sunt asemanatoare cu regulile de plantare ale celorlalte plante. Pentru inceput stabiliti perimetrul pe care vreti sa-l imprejmuiti dupa care incepeti saparea santului. Dimensiunile acestuia sunt specificate in cartea tehnica sau pe ambalajul plantei. Puteti sapa un sant pe toata lungimea dorita sau puteti sa faceti cate o groapa pentru fiecare planta. Intre plante nu trebuie sa fie o distanta mai mare de doi, trei cm pentru a crea o imagine continua a gardului viu. In lipsa altor specificatii ramane la latitudinea fiecaruia cum va proceda. Pentru a se mari sansele de prindere, gardul viu se va planta primavara si toamna. Ca orice alt arbust ornamental, se va sapa in jurul sau o data sau de doua ori pe an, preferabil primavara si toamna. Dupa plantare plantele se vor uda din abundenta.

Intretinerea

Odata cu prima udare incepe o noua etapa in obtinerea unui gard viu cu rol decorativ sau functional. Pana la un punct lucrarile de intretinere sunt aceleasi pentru ambele tipuri de gard viu. La o zi sau doua dupa plantare se vor taia lastarii la o distanta de aproximativ zece centimetrii de sol. Procedand in felul acesta tulpinile arbustilor vor creste mai repede si vor dezvolta un frunzis bogat. Cea mai importanta taiere de peste an se va realiza primavara la cinci centimetri de varful plantei. Daca ati ales o specie de plante a caror frunze cad toamna taierile se vor face pe parcursul iernii. La plantele care fac flori este de ajuns sa indepartati crengutele uscate. Gardul viu va avea volumul si inaltimea pe care le doriti voi. Pentru diverse ajustari ale acestora sau pentru crearea unor contururi noi va trebui sa ca inarmati cu o foarfeca special destinata unor astfel de lucrari, bine ascutita si sa faceti dovada unei imaginatii bogate. Este bine de stiut ca o forma paralelipipedica a gardului viu va retine o cantitate mare de zapada fapt care va conduce la ruperea ramurilor.

O structura arhitecturala de acest fel intr-o gradina sau miniparc va aduce o nota deosebita intregului decor, mai ales daca ati optat pentru plante care infloresc. In cazul gardului viu cu rol functional, de delimitare a unui perimetru, comparativ cu un gard clasic, va aduce un plus de personalitate zonei respective.