O salata de legume proaspete, hranitoare si sanatoase, o verdeata stralucitoare in mancare sau conserve pentru iarna deosebit de gustoase sunt mandria oricarei gospodine. Varianta care presupune cumpararea lor din hipermarket este cea mai comoda dar lipsita de gust. O raita rapida prin piata este si ea o solutie dar care are dezavantajul ca este, cel mai probabil, lipsita de prospetime. Daca locuitorii din mediul urban sunt aproape lipsiti de alte alternative, cei ce locuiesc feriti de tumultul oraselor sau de caldura inabusitoarea asfaltului, locuitorii din mediul rural, au o solutie la indemana si, pe termen lung, foarte economica: gradina de legume. Daca va aflati la inceput de drum intr-ale gradinaritului, pentru acest tip de gradina care are o importanta economica deosebita, cateva ponturi sunt necesare.
Alegerea locului
In primul rand trebuie sa aproximati necesarul de legume pentru gospodaria dumneavoastra. Fie ca vorbim de o cantitate mare sau mai mica, pentru o gradina de legume nu aveti nevoie de un spatiu foarte mare. Un proiect bun va poate aduce o recolta bogata pe o suprafata de apraximativ 100 – 150 de m², comparativ cu o asezare dezordonata ce se poate intinde pe 400 – 450 m² care v-ar putea crea probleme in intretinere. Daca, totusi, va permiteti o suprafata generoasa, aceasta va va darui o cantitate de legume apreciabila. Cele mai multe plante de acest fel sunt iubitoare de soare, implicit de caldura. Deci, o partea insorita a curtii ar trebui sa aiba ca destinatie gradina de legume.
Lucrari preliminare
Pregatirile pentru orice gradina de legume incep toamna cand se curata intreg perimetrul de resturi vegetale sau de alta natura. In prealabil se ia o mostra pentru a vedea cu exactitate ce fel de sol este, acid sau alcalin. Acest detaliu este important pentru aflarea calitatii viitoarelor recolte. Pamantul se sapa cu brazde adanci si se fertilizeaza cu compost sau cu gunoi de grajd, fertilizatorii chimici fiind pe cat posibil evitati. Daca este nevoie se va aduce o cantitate apreciabila de pamant de o mai buna calitate. Oricum aceasta etapa trebuie avuta in vedere datorita faptului ca dupa trei, patru ani de cultivare a legumelor in acelasi loc pamantul va saracii in substante nutritive.
Alegerea plantelor
Daca suprafata va permite, alegeti o varietate cat mai mare de plante. Rosii, ardei, vinete, cartofi, varza, conopida sunt doar unele dintre cele mai cultivate plante legumicole. Fiecare dintre ele au o varietate mare de soiuri care, chiar daca arata aproximativ la fel, formele si gusturile difera. In definitiv, oricat de multe sau de variate vor fi soiurile pentru care optati, alegeti unele rezistente la boli si cu o dezvoltare bogata. Rezervati un spatiu si pentru ierburile aromatice, ierburi care dau gust deosebit mancarurilor si inveselesc salatele prin verdele crud care le caracterizeaza.
Primavara
Stie toata lumea ca acesta este anotimpul in care toata natura revine la viata, scuturandu-se de zapezile iernii si pregatindu-se pentru un nou ciclu anual. Acum este cel mai bun moment pentru aranjarea solelor sau a straturilor, folosind termenii populari. Bine asezate, asta insemnand straturi frumos delimitate si plante asezate la o distanta potrivita una de cealalta, legumele vor fi cel putin la fel de frumoase ca florile.
Udarea
La fel ca orice alta planta, fie ca vorbim de flori sau de copaci, si legumele au nevoie de apa pentru a trai si pentru a se dezvolta. La fel cum lipsa apei poate provoca mari stricaciuni, cantitati mari de apa in timp scur pot fi la fel de daunatoare. Udarea gradinii de legume presupune o tehnica deosebita. Se va evita udarea tip ploaie, concentrarea fiind aproape de nivelul solului pentru a se evita oparirea frunzelor.

Gradina de legume poate deveni unul din punctele de atractie ale gospodariei dumneavoastra, chiar motiv de mandrie. In acelasi timp, cu o investitie moderata, ea poate deveni o sursa importanta de economie si de venituri suplimentare. Chiar daca necesita un volum de munca mare, satisfactia resimtita in momentul gustarii primelor roade este pe masura.