Una dintre cele mai frumoase flori care pot fi crescute in propria gradina este trandafirul. In vaza sau in curte, delicatetea parfumului pe care il emana si a aspectului bobocului dar si a florii deschise contrasteaza cu aspectul oarecum razboinic al tulpinii sale cu spini nu prea prietenosi cu piele catifelata a mainilor. O curte insorita isi poate schimba radical infatisarea daca se creeaza mediul propice pentru o cultura de trandafiri. Acestia au, in mod natural, un colorit foarte variat. Daca la aceasta diversitate se mai adauga si anumite tipuri de aranjare, atunci floarea iubirii, cum este supranumit trandafirul, capata noi valente.

Pregatirea gradinii
Trandafirul este o planta care are nevoie de lumina solara. Pentru amenajarea unei gradini in care sa fie cultivati trandafirii este nevoie de creare unor conditii ceva mai speciale, de exemplu alegerea unui loc adapostit, ferit de vant. In primul rand solul trebuie sa aiba o compozitie alcalina, cu un PH mai mare de 6,5, sa fie aerisit si sa aiba posibilitatea de a fi drenat cu usurinta. La fel ca in orice alt tip de gradina, indepartarea resturilor vegetale, a radacinilor sau a oricaror alte astfel de resturi este obligatorie. De asemenea se recomanda ca terenul pe care va fi amplasata viitoarea gradina de trandafiri sa fie atent nivelat si fara gropi.

trandafiri imag1
Precautii la plantare si ingrijire
Plantarea trandafirilor se poate face de-a lungul a mai multor luni, din martie pana in noiembrie, deci din primavara timpurie pana in toamna tarzie. Totusi, cele mai bune luni pentru plantat sunt cele de la inceputul intervalului, martie – aprilie, si de la sfarsitul acestuia, octombrie – noiembrie. Butasii se planteaza direct in pamant dupa ce au fost tinuti in prealabile 24 de ore intr-un vaas cu apa. Dupa saparea unei gropi potrivit de adanci, pamantul rezultat se amesteca un pamant special de flori si se astupa groapa cu butasul de trandafir in ea. Dupa plantare se uda din adundenta.
Ingrijirea trandafirilor este o indeletnicire tot atat de delicata precum florile. Taierile principale se fac primavara si toamna atunci cand se indeparteaza tijele in plus crescute pe tulpina principala, florile si frunzele uscate. Toamna se indeparteaza partile uscate, iar primavara eventualele tije degerate peste iarna. Rarirea se face la interior, unde prea multe tulpini favorizeaza aparitia diverselor boli si daunatori. In mod normal, trandafirii se fertilizeaza de doua ori pe an cu ingrasamant special pentru trandafiri. Daca nu este posibil, se recomanda compostul pentru fertilizare pana cand va fi posibila folosirea ingrasamantului special. Pentru prevenirea aparitiei daunatorilor, gradina de trandafiri se stropeste o data pe an, in luna mai, cu solutii specifice.
Ingrijirea unei gradini de trandafiri nu necesita un volum mare de munca ci, mai degraba, putina atentie.
Amenajarea gradinii de trandafiri
Datorita frumusetii lor, horticultorii au dezvoltat mai multe feluri de trandafiri unele mai frumoase ca altele. De la cei care au inflorescenta bogata, asa numitii trandafiri batuti, pana la cei cataratori, soiurile de trandafiri sunt atat de multe incat sunt destul de greu ce inventariat. Intr-o gradina, in functie de soiul sau soiurile pe care le alegeti, poate fi creata o cultura de tip lan, in care fiecare planta creste individual, sau se pot construi suporturi de diferite forme si dimensiuni care vor fi acoperite in scurt timp de flori.

A detine o gradina cu flori, este un aspect care spune multe despre proprietar. A avea insa o gradina de trandafiri, este un fapt care face ca orice cuvant sa paleasca in fata frumusetii delicatelor petale.