Soarele este planeta cea mai importanta din sistemul nostru solar, datorita lui viata pe pamant cunoscand o atat de mare diversitate si bogatie atat in ceea ce priveste flora cat si fauna. Maretia lui a fost exprimata in cantece sau in versuri, importanta lui a fost remarcata din cele mai vechi timpuri de astrologi si nu numai. Chiar daca soarele este prezent pe cer tot timpul zilei, inclusiv in zilele noroase, efectele sale directe sunt uneori obstructionate de diverse piedici naturale sau create de om. Datorita locului (pozitionarea in raport cu punctele geografice) in care v-ati construit casa sau poate a inghesuielii, datorita pozitiei in care se afla blocul, este posibil ca soarele sa nu poata sa isi trimita razele peste toata gradina de flori sau in toata curtea interioara. Intr-o prima faza, am fi tentati sa credem ca, in aceste conditii, vom avea un loc fara verdeata, fara flori sau alte plante care sa ne bucure cu coloritul lor viu si cu aroma imbatatoare a parfumurilor emanate. Insa, din fericire, nu este asa.
Cate ceva despre umbra
Este cunoscut faptul ca nordul si estul sunt cel mai putin expuse la razele solare in timp ce sudul si vestul se bucura de stralucirea astrului cea mai mare parte a zilei. De aceea, inainte de a demara procesul de amenajare a gradinii, atunci cand vreti sa cumparati flori sau arbusti este bine sa va informati in prealabil de preferintele plantelor. Astfel, cunoasterea unei plante presupune cunoasterea tipului de sol care ii este prielnic, cat de des si in ce cantitate apa trebuie sa fie prezenta in ingrijirea lor precum si, un element foarte important, daca se dezvolta bine si frumos in conditii de umbra totala sau de umbra in cea mai mare parte a zilei.

gradina-de-umbra
Umbra inchisa este umbra gasita sub coroanele arborilor, locul unde soarele patrunde cu foarte mare greutate sau chiar deloc, in timp ce putem vorbi de umbra deschisa atunci cand ne referim la locurile in care nu exista asemenea obstacole, planul vertical fiind deschis. Ideea de a planta diverse soiuri de plante in locuri cu umbra inchisa nu este cea mai buna, coronamentul de deasupra generand o serie de probleme destul de serioase. Daca vrem sa avem totusi flori si arbusti in zonele umbrite ale gardurilor sau cladirilor, atunci plantarea unui copac de talie mare nu este cea mai buna solutie.
Semiumbra aminteste de prezenta soarelui doar la inceputul sau la sfarsitul calatoriei sale zilnice pe bolta cereasca. Termenul acesta poate genera unele confuzii daca se alfa in vecinatatea celui de umbra partiala. Cel din urma se refera la faptul ca gradina de flori se bucura de soare doar o anumita parte din zi. In ceea ce priveste decorarea gradinii de flori in situatia amintita, asa zisele restrictii sunt minimale.
Plante adaptate zonelor umbroase
La fel cum exista soiuri de plante care s-au adaptat perfect la conditiile vitrege de clima intalnite in apropierea cercului polar sau in imediata vecinatate a Ecuatorului, in ariditatea deserturilor sau printre copacii padurilor tropicale, pe nisipul fierbinte racorit de apele marilor si ale oceanelor sau cele care s-au avantat pe inaltimile muntilor, natura ne ofera in dar si plante care cresc si se dezvolta la umbra. Pasionatii cunosc bine aceste soiuri. Noi amintim doar feriga, planta ornamentala adaptata foarte bine la conditiile climaterice de la noi dar care isi arata adevarata structura luxurianta in conditiile zonelor ei de origine, si azaleea japoneza (Rhododrendonul) pentru coloritul exuberant al inflorescentelor. La fel de bine pot fi alesi arbustii de liliac al caror parfum este inconfundabil, viburnumul (cunoscut printre iubitorii de plante drept Calin) a carei culoare ruginie anunta vremurile autumnale.
La fel ca oricare alte plante de gradina si celor care cresc in umbra trebuie sa li se acorde aceeasi atentie si ingrijire ca celor carora le prieste soarele. Lucrarile de primavara sau de toamna precum si cele de intretinere din timpul anului, udarea, drenarea, fertilizarea solului etc.  sunt la fel pentru toata gradina de flor,i fie ca e situata in bataia soarelui, fie in curtea casei sau in curtea interioara a blocurilor de locuinte la umbra.