Gradini verticale de interior
Prezenta plantelor verzi intr-un apartament sau o casa este benefica din mai multe puncte de vedere. In primul rand se poate observa valoarea estetica a unui ghiveci sau a unui aranjament floral. Un al doilea posibil prim rand nu se vede dar se simte. Prezenta unui ghiveci sau a mai multor ghivece cu plante contribuie semnificativ, prin procesul de fotosinteza, la purificarea aerului, consumand o cantitate apreciabila de dioxid de carbon si eliberand oxigen. In plus, unele plante emana un miros foarte placut, contribuind astfel la indepartarea mirosurilor neplacute, cum ar fi cel de tutun ars. Ce spuneti insa de un intreg perete verde sau de un tablou cu flori naturale fara a aduce vreun prejudiciu de genul umiditatii – igrasiei?
Ce este si unde poate fi amenajata o gradina verticala
Nu cu mult timp in urma a fost mediatizata o inovatie in domeniul peisagisticii si anume gradina verticala. Plantele, in loc sa creasca in planul orizontal dat de gradina, se dezvolta intr-unul vertical, infrumusetand astfel un intreg perete exterior al unei case sau chiar bloc, acoperind un gard clasic sau conferind unui interior un aspect inedit. Daca afara, in curte, plantele se bucura de caldura directa a razelor de soare dar sufera la venirea anotimpului rece, la interior se bucura, odata cu ele si noi, tot timpul anului de aceleasi conditii prielnice. Gandite in mod special pentru spatii mici, gradinile verticale ofera cu generozitate si bogatie tot ce are natura mai frumos chiar si in locuri altadata considerate neprielnice. Au aparut pentru inceput in gradinile foarte inguste sau pe terase. Acum birouri, receptii, restaurante sunt locurile unde cu greu se putea inchipui o astfel de prezenta tonica, vesela si cat se poate de naturala. La fel de bine balconul sau chiar un perete din bucatarie, cu un efort minim spre mediu, va prinde viata. O mini gradina verticala poate fi amenajata cu usurinta chiar in living sau sufragerie sub forma unui tablou, coloana, arcada sau sub orice alta forma. Prezenta directa a naturii in dormitor, pe peretele din fata patului de exemplu, va aduce in fiecare dimineata o voie buna molipsitoare.
Detalii tehnice
Pentru sistemele de mari dimensiuni este necesara consilierea venita din partea unor specialisti in peisagistica precum si a specialistilor in constructia unor gradini verticale. Asta datorita faptului ca sistemele sunt complexe, necesitand cunostinte de autoirigare, hidroizolatii si inca multe altele. Totusi, pentru gradinari amatori exista pe piata si sisteme modulare care, cu putina pricepere si mult entuziasm, se pot asambla si fara asistenta de specialitate.
Cuiburile, locasurile in care se aseaza florile, in care sunt asezate plantele sunt confectionate din materiale cu proprietati hidroizolante si pot avea in componenta si un minisistem de irigare. Aceste materiale permit atat apei sa se distribuie uniform in tot cuibul cat si oxigenului sa actioneze la nivelul solului si, implicit, al radacinilor. Cuiburile se fixeaza pe panourile suport in doua moduri: fie se agata cu ajutorul unor bride, fie se prind in suruburi. La randul lor panourile pot fi metalice sau din lemn si pot fi fixate in pereti de zidarie/tencuiala sau in pereti acoperiti in prealabil cu gips-carton. Dimensiunile modulelor si a cuiburilor sunt diferite. Cuiburile pleaca de la un minim de 35 cm lungime si ajung pana la 110 cm, inaltimea si adancimea pastrandu-se constante. Astfel, modulul va avea o dimensiune dependenta de numarul de cuiburi. Tehnica plantarii florilor este aceeasi ca pentru plantarea in gradina clasica, cu specificatia ca locasurile pentru flori se umplu doar trei sferturi (3/4) cu pamant pentru a preveni orice accident si, implicit, murdarirea peretelui.
Prezenta unui perete plin cu plante sau doar a unei parti din el are efecte bune atat asupra aerului cat si a intregii case. Nu poate fi uitat nici impactul avut asupra imaginii proprietarului. Pentru ca un astfel de aranjament are povestea lui care poate fi auzita numai de iubitorii de flori.
Leave a Reply