Pentru a avea o gradina frumos iluminata dar si in siguranta trebuie consultat un specialist dar si un bun arhitect care va imbina ideile tale cu sfaturi utile si practice.Exista patru tipuri de lumini ce pot fi montate intr-o gradina:

Lumini electrice. Instalatiile electrice trebuie efectuate doar de personal calificat. In acest fel se evita producerea de accidente si persoana calificata va respecta normele de siguranta si va putea fi trasa  la raspundere. Pentru instalatii electrice improvizate firmele de asigurari nu despagubesc partea vatamata. Acordati o atentie deosebita instalatiilor asezate in exterior, care pot provoca chiar si incendii daca nu sunt montate corespunzator. In momentul in care introduceti stecherul in priza ar trebui ca luminile sa se aprinda. Aceste instalatii sunt foarte usor de instalat, are tensiune scazuta(24v), in care curentul este modificat printr-un transformator. Nu este periculos daca se infiltreaza apa sau se rupe. Luminile exterioare se aprind separate printr-un intrerupator cu temporizator sau cu un intrerupator sensibil la lumina. Practic 1m patrat de gradina ar trebui luminat cu un watt. Cablurile electrice se ingroapa la 60 cm in pamant.

Lumini solare au ca avantaj locul flexibil, ele putand fi amenajate oriunde in gradina. Functioneaza cu ajutorul unor celule solare, care acumuleaza energie la lumina zilei, si trebuie amplasate spre soare. Acestea se infing simplu in pamant, nu necesita cabluri sau prize, iar celulele solare trebuie orientate spre sud.

Lumini cu senzori. Sunt folosite pentru o iluminare puternica si pentru siguranta (de exemplu la intrarea in casa pe terasa). Au avantajul de a economisi energie si la receptarea unei miscari in intuneric, lumina se aprinde. Senzorii cu infrarosu trebuie montati la maxim 2 metri inaltime. Ele pot avea o raza de actiune de la un metru pana la 12 metri.

Lumini cu radar senzorii radar detecteaza doar miscarea, nu si radiatia emisa de corpurile in miscare. Senzorul este ascuns in interiorul lampii, undele electromagnetice sunt reflectate de obiecte si se creeaza o imagine de ecou. Pot fi reglate temporizarea si activarea la intunecare, durata de iluminare si sensibilitatea senzorului.

Luminile amplasate de-a lungul aleilor creaza o atmosfera placuta curtii tale si te poti relaxa impreuna cu familia in serile calduroase de vara. Pentru terase se pot instala lumini direct pe grinzi, sau in podea. Nu iluminati excesiv, ci numai anumite obiecte din curte cum ar fi rondurile de flori, pomii cu iluminare cu fascicol de jos in sus, creand un efect spectaculos.

Pentru un iaz se pot folosi modele special concepute pentru a functiona in  apa. Daca se doreste o gradina moderna se pot monta felinare cu gaz sau chiar torte. Acestea au avantajul ca alunga insectele si tantarii din gradina datorita mirosului pe care il emana.

In final luminile trebuie amplasate in asa fel incat reflexiile sale sa aibe efecte spectaculoase, iar piata de profil este diversa si pe gusturile tuturor.