Iluminatul este unul dintre cele mai importante aspecte ce trebuie urmate in cadrul procesului de design interior. Daca o camera este slab luminata, sau sursele de lumina sunt instalate in locuri mai putin potrivite, mobilierul, covoarele sau peretii nu vor iesi in evidenta, toata frumusetea acelei incaperi fiind pusa in umbra.

Pentru a avea un iluminat corect al locuintei, in momentul construirii acesteia sau redecorarii, este necesar sa aveti o privire de asamblu a ceea ce doriti sa faceti in casa. In functie de hotararile luate veti putea clarifica si aspectul ce tine de amplasarea echipamentelor de iluminat.

Tipuri de iluminat

Orice locuinta are in componenta mai multe tipuri de iluminat, si anume:

iluminatul general: dupa cum se deduce si din denumire, principalul sau rol este acela de a distribui lumina cat mai uniform pe suprafata unei locuinte. In aceasta categorie principalele surse care ofera lumina sunt lustrele, candelabrele sau plafonierele. Chiar daca au rolul de a lumina intreg ambientul, in momentul cumpararii trebuie sa se aiba in vedere locul unde vor fi montate deoarece in functie de camera acestea pot fi mai puternice sau mai slabe.

iluminatul ambiental: este responsabil pentru viitoarea atmosfera a unei incaperi. Materialele auxiliare necesare pentru a crea iluminatul ambiental sunt lampile, aplicele, veiozele si lampadarele. O alta optiune pentru acest tip de iluminat este reprezentata de spot-urile montate direct in mobilier.

Aplica pentru baie

iluminatul directionat: exista anumite locuri in casa precum bucataria, biroul sau baia unde este necesar iluminatul directionat. Daca pentru birou aveti nevoie de lampi, bucataria poate fi ajutata cu spoturi care lumineaza baltul de lucru.

Iluminatul in functie de incaperile casei

Fiecare camera, pentru a fi folosita la un randament maxim, este necesar sa fie luminata intr-o anumita modalitate. In continuare va prezentam cateva idei care ar putea sa va ajute in astfel de momente:

 

bucataria este locul unde ne petrecem destul de mult timp. Pentru a beneficia de un iluminat corect trebuie sa se ia in calcul marimea acesteia. Daca incaperea este una spatioasa se pot monta diferite lustre in tavan. Pentru ca in bucatarie sunt foflosite diferite parti ale acesteia puteti utiliza spot-urile incrustate in mobilier si nu in ultimul rand o sursa de lumina pusa deasupra blatului.

spoturi1

dormitorul: este locul unde ne relaxam dupa o zi plina. Aici iluminatul nu trebuie sa fie prea complicat. Sunt recomandate veiozele sau aplicele ce dau o lumina linistitoare, nu stridenta. In acest loc se poate renunta la iluminatul instalat in plafon.

biroul este un alt loc important din casa ce are nevoie de un iluminat direct prin intermediul unor lampi, dar si de unul general pentru toata incaperea;

baia, acest spatiu atat intim cat si functional, trebuie luminat cu grija. Pe langa o sursa de iluminat general bine mascata pentru a nu intra posibile picaturi de apa, mai este nevoie si de un iluminat directionat. Acesta se monteaza in functie de cum sunt asezate componentele sanitare. In jurul onglizii sau deasupra ei aveti nevoie de iluminat, in apropierea dulapurilor din baie sau in orice alt loc care considerati ca ar trebui luminat in incaperea respectiva. Trebuie utilizate spot-uri special create pentru astfel de incaperispoturi3.

living-ul: de obicei sufrageria este impartita in mai multe locuri care au diferite utilitati. Exista un loc unde este servita masa, un spatiu de privit la televizor sau un loc unde puteti citi. Fiecare dintre spatiile enumerate mai sus are nevoie de iluminat diferit. Daca spatiul pentru citit necesita lumina directa, cel pentru privit la televizor are nevoie de lumina difuza, iar cel unde este servita masa de lumina puternica. Pe langa veioze sau spoturi, este necesar si un iluminat general care sa curpinda toata incaperea.