O curte bine luminata pe timpul noptii pune intr-o lumina noua atat casa cat si gradina. Jocul de lumini si umbre are o cu totul si cu totul alta intensitate decat cel din timpul zilei. Detalii care in diurn trec aproape neobservate, in nocturn capata dimensiuni diferite. De exemplu, o alee are o alta substanta, un alt inteles, datorita penumbrei care o invaluie lasand intacta, in bogatia conferita de lumina artificiala si inteligent derectionata, o relatie a volumelor imposibil de recreat in alte conditii. In acelasi timp, ilumunatul exterior aduce un plus de siguranta, fiind un factor descurajant in fata raufacatorilor.

Corpuri pentru iluminat exterior

Din acest punct de vedere piata de specialitate abunda in oferte care mai de care mai tentante. Alimentate de la o sursa de curent, cu acumulatori clasici, cu acumulatori solari, cu forme si dimensiuni dintre cele mai diverse sau destinate stict unui anumit tip de iluminat, corpurile de iluminat nocturn pot fi folosite in orice anotimp si aproape oriunde este nevoie de un bec de ajutor. Formele si dimensiunile dispun la randul lor de un mare grad de diversitate. Aplice, stalpi, spoturi cu diverse forme – de felinare sau de egreta sunt doar doua exemple alese aleatoriu, fixabile pe pereti, in copaci, incastrabile in borduri, cu sau fara senzori de miscare, cu aspect nou sau retro etc. Cu o asa de mare diversitate este foarte greu de ales. Totusi, daca stiti exact ce vreti este foarte posibil ca intr-un timp relativ scurt sa aveti corpurile de iluminat exterior dorite.

Corpuri de iluminare pentru exterior

Modalitati de iluminat nocturn

Cea mai usoara modalitate consta in apelarea la serviciile unui specialist in acest domeniu si la cele ale unui designer specializat in amenajarea exterioarelor. Solutia de a rezolva singuri aceasta problema este ceva mai costisitoare din punctul de vedere al timpului alocat dar ofera satisfactii greu de masurat chiar si in lucsi.

Iluminarea descendenta pune in valoare intreaga gradina daca sursa de lumina vine de sus in jos, imitand astfel iluminatul solar dar la o intensitate incomparabil mai mica. Iluminarea ascendenta este opusul primeia si implica fixarea sursei de iluminat cat mai aproape de pamant si directionata spre un anumit obiectiv. Atunci cand intentionam sa punem in evidenta o serie de detalii greu de observat altfel folosim iluminarea razanta prin pozitionarea unui spot de lumina foarte aproape de perete si directionarea fluxului luminos in directia dorita.

iluminare-gradina

Pentru iluminarea frontala vom pozitiona lumina in fata obiectivului la acelasi nivel cu acesta sau cu zona care vrem sa o evidentiem. Iluminarea unei zone mai mari, de exemplu intreaga curte sau fatada intregii case cu tot cu segmentul final al caii de acces vom apela la iluminarea perimetrala. Indiferent ce vrem sa surprindem in lumina, trebuie da tinem cont de o serie de reguli, pana la urma de bun simt, prin care protejam intimitatea vecinilor.

Lumini gradina

Iluminatul exterior functional

Daca pentru iluminatul nocturn in scopuri decorative se recomanda un joc al intesitatii luminii pentru obtinerea unor efecte demne de o piesa de teatru, pentru iluminatul exterior in vederea asigurarii zonei de confort si a securitatii casei lumina puternica este singura optiune. Un astfel de iluminat se poate mentine intreaga noapte insa costurile vor fi pe masura, sau se poate proceda in sens contrar, pastrand toata noaptea un intuneric total asupra zonei si cu ajurorul unor senzori de miscare se se aprinda lumina doar in caz de potential pericol. Printre punctele nevralgice care trebuie acoperite de sistemul de securitate se numara usa de la intrarea principala si cea secundara, peretii exteriori slab sau deloc luminati, mai ales zona din sparele casei, intrarea in garaj si poarta principala, calea de acces pe proprietate.

Iluminatul exterior este unul dintre cele mai frumoase si mai practice aspecte ale unei case pe pamant. O noapte calda de vara petrecuta in gradina luminata ici-colo de cate un licurici electric sau o noapte lunga de iarna cand cea mai mare placere este urmarirea fulgilor de nea cu ajutorul unui fascicul luminos – sunt momente magice oferite de iluminatul exterior.