Importanta unei case luminoase si curate
Casa, in ziua de azi, nu are doar un rol de protrectie impotriva intemperiilor, caldurii toride sau a altor agenti toxici umani si nonumani. In intimitatea casei ne cream un microclimat prielnic psihicului. Iar prin acest microclimat intelegem luminozitate dar si o atmosfera calda si prietenoasa. Este de la sine inteles ca o continuare fireasca a acestor atribute este data de curatenie si igiena.
Amplasare si orientate
In ceea ce priveste amplasarea si orientarea in cazul unei locuinte situata in incinta unui bloc optiunile sunt destul de limitate. S-ar putea lansa o discutie daca vorbim de un apartament situat pe colt, ideala ar fi o orientare sud-vestica sau sud-estica. Nu acelasi lucru se petrece in cazul unei constructii de la zero, caz in care preferintele personale pot prinde viata. In lipsa unui specialist in domeniu, orientarea spre cea mai importanta sursa de lumina diurna, soarele, este la fel de importanta precum usa de la intrare sau acoperisul. De aceea, o orientare a dormitorului sau dormitoarelor cu ferestrele spre sud este o alegere deosebit de inspirata. Trezitul de dimineata cu soarele in geam, chiar daca acesta este ascuns de o draperie, stimuleaza toate simturile si creaza instantaneu o stare de buna dispozitie. In plus, in urma unui rationament logic, trezitul cu fata catre sud implica dormitul cu capul catre nord fapt care creaza un avantaj daca ne referim la energiile telurice.
Culorile casei
Chiar daca anumite curente arhitectonice si stilistice promoveaza culorile inchise, printre care si negrul, pentru exterior, o casa cu peretii acoperiti in culori calde sau chiar o casa cu exteriorul alb, vorbeste de la sine despre ea si deaspre cei ce locuiesc in ea. Pentru aceasta parte a casei se poate folosi o singura culoare sau diferite nuante complementare cu o tusa cromatica distincta in dreptul ferestrelor si al usilor. La interior lucrurile nu difera semnificativ de partea care „se vede”. O camera bine luminata, in mod natural desigur, printr-o fereastra mare, poate chiar una frantuzeasca, decorata intr-o paleta de culori calde creaza impresia de spatiu, de volum. Daca la jocurile de lumini si umbre contribuie si cromatica sau modelul mobilei precum si a celorlalte decoratiuni – de genul perdele, draperii, perne de sprijin etc. – atunci sunt sanse mari ca intreg ansamblul sa va confere o stare de bine.
Igiena si curatenie
De multe ori nu conteaza cat de mare este casa daca este luminoasa, bine aerisita si curata. Dupa cum am mai spus, o casa luminoasa pare o casa ceva mai mare decat in realitate. Lumina naturala, patrunzand liber in toate colturile si nisele, pune in valoare toate spatiile dandu-va astfel ocazia sa evidentiati si sa folositi fiecare ungher. Aerul curat inseamna de fapt sanatate pentru creier, inima sau plamani. In combinatie cu soarele, beneficiile sporesc considerabil. De aceea, o casa aerisita tine la distanta bolile cauzate de diferiti patogeni. La polul opus se situeaza peretii umezi si plini de igrasie, camerele neaerisite si murdare. Pentru ca o componenta definitorie a starii de bine psihice si fizice este curatenia. Obiectele de imbracaminte murdare, lenjeriile de pat spalate regulat, covoarele bine scuturate de praf si periate, culoarea de pe pereti innoita o data ca trei sau patru ani, lucrurile de prisos indepartate sau orice alta actiune sau activitate din sfera curateniei asigura si mentine ordinea atat de necesara unui trai fara sincope nedorite.
De ce este important ca o casa sa fie luminoasa si curata? Rezumam cele spuse mai sus in cateva fraze. O casa luminoasa implica un suflet luminos, in timp ce o casa curata implica un caracter asemenea. Locul intim care este casa, spatiul protector in care ne simtim in siguranta este o carte de vizita in sine care nu vorbeste doar despre ce suntem in afara ei ci si despre cine suntem cu adevarat.
Leave a Reply