Iluminatul de interior poate avea mai multe caracteristici. El poate fi economic prin folosirea becurilor moderne economice, poate fi opulent prin conectarea unui numar mare de becuri la o sursa de curent sau poate fi elegant si discret, dar in acelasi timp eficient, prin folosirea unor corpuri de iluminat inteligent amplasate la care s-au atasat sau adaptat abajururi.

Continuatoare ale celebrelor lampioane chinezesti, abajururile au inceput sa fie intens folosite odata cu aparitia becurilor cu incandescenta pentru a feri ochii de lumina puternica pe care acestea o degajau. Inspirate oarecum din design-ul felinarelor, la fel ca orice inceput, cu pasi timizi dar siguri, cei care se ocupau de aranjamentele cromatice ale interioarelor din casele mai instarite au inceput sa propuna o multitudine de variante ale acestor obiecte modeste ca dimensiuni dar foarte folositoare. Astazi, designerii de interioare au la dispozitie o intreaga pleiada de materiale, forme si culori din care pot alege sau pot crea abajururi pentru toate gusturile si bugetele.

Din ce se fac abajururile

Pentru ca un interior sa fie atractiv din toate punctele de vedere prezenta abajururilor care acopera corpurile de iluminat, imbracand nuditatea luminii, este absolut necesara. Materialele din care pot fi realizate sunt foarte diverse si, prin natura lor, ofera foarte multe modalitati de expresie in ceea ce priveste posibilele combinatii. Fierul, sticla, lemnul, hartia, materialele textile, plasticul sau, pentru gusturi mai rafinate, aurul, argintul, matasea sau lemnul de esente nobile constituie baza de la care se pleaca in constructia oricarui abajur. Abajururile pot fi simple, dintr-unul sau doua materiale, sau pot cuprinde mai multe texturi. Cel mai important aspect este acela prin care, la final, sa iasa un produs de bun gust. Pentru ca efectul de umbrire sa fie mai mult sau mai putin accentuat, se pot folosi culorile imprimate de diferite suporturi. Aceste obiecte pot fi cumparate sau pot fi facute manual, caz in care imaginatia celui care creeaza este ajutata cu diferite ornamente. In plus, realizand singuri un astfel de obiect veti fi siguri de unicitatea lui.

Corpuri de iluminat

Cromatica intr-un interior unitar

Cea mai grea incercare pentru o persoana care gandeste si realizeaza un ansamblu interior consta in realizarea unui tot unitar care sa fie placut din punct de vedere estetic fara a atrage atentia prin accente stridente dar care sa aiba si un plan functional bine definit si usor identificabil.esc abajurul ar trebui sa fie complementare cu nuanta sau tonul dominant din incapere sau intr-un plan al incaperii. De exemplu, daca in birou abajurul ar trebui sa se asorteze Abajururile care infrumuseteaza corpurile de iluminat sunt unele dintre cele mai versatile elemente care contribuie din plin la crearea unei astfel de impresii. Indiferent de contextul in care apar – camera de zi, birou, biblioteca sau dormitor – este recomandat ca ele sa se incadreze in nota generala a incaperii. Culorile care defin cu masa de scris si cu scaunul, in dormitor el va completa firesc draperia sau pernele decorative. Intr-un cuvant, jocurile cromatice ce se intalnesc pe un abajur ofera posibilitati foarte variate de combinatii

abajur

Intretinerea abajururilor

De multe ori, cu ocazia unei curatenii generale sau a uneia de rutina, curatarea abajururilor este adesea uitata. Cel mai important „agresor” al unui astfel de obiect este praful dar si urmele de grasime de pe maini. In functie de materialele din care sunt confectionate si de modalitatile in care sunt construite, abajururile necesita diferite tehnici si produse pentru o curatare eficienta. Inainte de a incepe operatia de indepartare a diferitor mizerii asigurati-va ca sursa de curent este intrerupta si becul cu incandescenta este suficient de rece. Sticla sau plasticul sunt cel mai usor de curatat, o solutie de apa calduta si detergent fiind de ajuns. De pe materialele textile mai intai se indeparteaza praful cu un aspirator. In prealabil se scot partile detasabile, strasuri si alte adaosuri. Daca culorile permit, acestea se spala cu o solutie diluata de apa calduta si sapun.

Ideile prezentate mai sus sunt pur orientative, decizia folosirii sau nu a abajururilor apartinandu-va in totalitate.