Necesitatea prezentei unei scari mobile intr-o casa, apartament sau casa pe pamant, se face simtita cu ocazia aranjarii sau rearanjarii raftului de sus al unei mobile sau debarale, atunci cand este nevoie de schimbare a unui bec sau in momentul cand vreti sa fixati un tablou pe perete la o anumita inaltime. O scara ese necesara si in afara casei sau in gradina. In ziua de azi, in magazinele de profil sau pe site-urile specializate, gama extrem de diversa pusa la dispozitia cumparatorilor poate satisface cu usurinta gusturile celor mai exigenti cumparatori sau potentiali cumparatori.

Constructie si forme

Principalele materiale folosite la construirea unei scari sunt lemnul si aluminiul. Mai exista, in ofertele anumitor magazine, si scari fabricate din alte materiale precum fierul, aliajele tehnice sau lemn de esenta rara. Ne vom opri atentia asupra scarilor fabricate din lemn sau aluminiu precum si a celor realizate prin combinarea celor doua materiale pentru ca sunt cel mai des intalnite, cel mai des folosite si ale caror calitati au fost testate si apreciate de multi cumparatori.

scara - Copy   scari-interioare-lemn

In primul rand trebuie facuta o distinctie foarte clara in ceea ce priveste tipurile de scari. In ordine crescatoare a inaltimii, primele pe care le amintim sunt scarile cu trei sau cinci trepte folosite in special la interior. Acestea, de regula, au o structura solida si o stabilitate marita. Ele pot fi fixe sau pliabile pentru o manipulare usoara si o depozitare facila. Urmeaza dupa aceea scarile in doua parti, asezabile in forma literei A, cu 8, 10 sau 12 trepte. Folosita in special la exterior, acest tip de scara isi gaseste utilitatea si in interioarele inalte intalnite mai ales in sediile unor societati comerciale sau pavilioane expozitionale. Mai sunt oferite spre comercializare scari cu doua pana la patru tronsoane asigurate printr-un sistem de prindere te tip click.

Aceste scari mai sunt cunoscute si sub denumirea de scari telescopice. Daca pentru celelalte tipuri de scari materialul folosit pentru fabricarea lor poate fi lemnul sau aluminiul, pentru scarile telescopice aluminiul este singurul material de constructie datorita calitatilor si proprietatilor superioare celor oferite de lemn.

scara-interior

Scarile din lemn, din ce in ce mai putin vizibile in oferta magazinelor specializate, pot ridica o serie de probleme. Una dintre ele ar putea fi esenta lemnului folosit. O scara de brad este ceva mai usoara decat una de stejar dar mai putin rezistenta. Daca vorbim de rezistenta, indiferent de esenta lemnului si de tehnologia sau modalitatea de tratare, acesta este inferior aluminiului. Chiar daca este mai frumos din punct de vedere estetic, la capitolul scari de lucru lemnul a cedat locul mult mai versatilului aluminiu.

Un aspect deosebit de important in alegerea unei scari este dat de felul in care sunt fabricate treptele. Unele sunt subtiri, altele sunt late, unele au o protectie suplimentara aderenta din cauciuc sau alt material cu proprierati similare, unele au dublura metalica pentru o protectie suplimentara. Este normal ca o oferta atat de bogata sa contina un numar mare de modele. Desi gama atat de diversificata de scari acopera aproape toate situatiile in care pot fi folosite, acestea fiind adaptate pentru a cuprinde cat mai multe preferinte sau nevoi, recomandate sunt scarile cu treptele late, acoperite cu o banda protectoare impotriva alunecarilor accidentale.

Poate criteriul cel mai important in alegerea unei scari este stabilitatea. Daca scarile cu trei sau cinci trepte sunt in general foarte stabile, avand picioare suplimentare de fixare mansonate la capete cu cauciuc sau alt material puternic aderent, scarile mai mari, cele in forema literei A trebuie sa aiba o stabilitate sporita. Bratul semimobil de la jumatate este un prim punct de siguranta, geometria picioarelor este un al doilea punct de reper, iar capetele imbracate in material cu proprietati speciale completeazsa tabloul ce trebuie urmarit atunci cand se urmareste achizitionarea unei scari.

Alegerea unei scari trebuie facuta numai dupa o analiza atenta a posibilitatilor si probabilitatilor de folosire. Se va urmari natura si calitatea materialului din care este fabricata precum si elementele de siguranta care au menirea de a oferi incredere celui ce o foloseste.