Mentinerea in forma a tamplariei originale
Multi dintre noi sunt destul de norocosi sa traiasca intr-o perioada de timp si implicit o proprietate care aduc numeroase beneficii. Acestea vin cu propriile idiosincrasii. Fie ca vorbim de usi, geamuri, podele sau pereti, toate sunt compuse din caracteristici care fac parte din cadrul unor reglementari moderne de constructie. Printre caracteristicile standard ale unei locuinte regasim ferestrele care vin intr-o gama larga de tipuri, de la cercevele pivotante, inclusiv la nivel central, glisante si nu in ultimul rand ferestre traditionale batante ce poseda caracteritici simple de intretinere.
Tamplaria unei case este cea care ofera un aspect deosebit in mare parte reprezentand o componenta de originalitate. Indiferent de tipul de tamplarie pe care geamurile casei dumneavoastra le are, dupa trecerea unei perioade in care factorii de mediu au actionat neincetat va trebui sa va ganditi la solutii care presupun mentinerea in forma a tamplariei originale.
Casele mai vechi poseda o tamplarie care se incadreaza in caracteristicile descrise main sus. Cei mai multi proprietari aleg sa nu o schimbe cu una de genul termopan tocmai pentru a nu-i strica farmecul care aduce aminte de o alta perioada de timp marcata de alte tendinte in materie de arhitectura. De obicei nici regulile de urbanism nu incurajeaza schimbarea acestora, in anumite situatii existand interdictii clare in aceste sens.
Pentru ca reconditionarea tamplariei unei case construite sa se soldeze cu o reusita, conteaza foarte mult si felul in care acea locuinta a fost construita la timpul respectiv. Daca au fost respectate reguli de baza si totodata au fost utilizate materiale de calitate, desigur, in functie de cat permitea acest lucru timpul respectiv, reconditionarea tamplariei nu ar trebui sa ridice prea multe probleme, cu atat mai mult ca in aceste zile ne putem folosi de materiale dezvoltate cu ajutorul unor tehnologii demne de laudat.
Pentru reconditionarea ferestrelor originale din lemn trebuie aleasa o solutie care permite conservarea elementelor estetice si de stil ale cladirii si, in acelasi timp ramane o solutie acceptabila din punct de vedere al eficientei constructiei, in aest caz fiind vorba de izolatia termica si fonica.
Pentru a duce la indeplinire aceste lucru va propunem cateva idei care sunt de ajutor.
Eliminarea stratului vechi de vopsea
Se poate realiza prin decojire sau raschetare, o atentie deosebita fiind acordata in special zonelor deteriorate. Pentru eficienta activitatii prestate incercati sa utilizati o solutie cu rol decapant. Aceasta trebuie lasata sa actioneze in jur de o jumatate de ora. La fel de utila si recomandata pentru a fi utilizata este masina electrica cu benzi de smirghel cu granulatie mare sau medie in functie de suprafata lucrata.
Procesul de chituire
Chituirea este utilizata pentru a scapa de eventualele fisuri. Util in acest caz este un silicon special pentru lemn, deoarece asigura o elasticitate mult mai mare fata de traditionalul chit pentru lemnul de orice fel. In plus, siliconul, la eventualele socuri sau lovituri, ofera stabilitate fara sa mai apara riscul de crapare.
Slefuirea suprafetei
Aceasta operatiune este recomandat sa se execute dupa ce siliconul aplicat s-a uscat complet. In slefuirea lemnului este indicat sa lucrati in mod uniform pe benzi lungi, de-a lungul fibrei acestuia. Incercati sa utilizati un burete de smirghel cu granulatie mica.
Degresarea lemnului
Este necesara daca doriti ca vopseaua sa se prinda cat mai bine. Pentru ca acest scop sa fie indeplinit utilizati o amorsa pentru lemn care degreseaza si in acelasi timp inlatura praful.
Procesul de vopsire
Implica in prima faza protejarea geamurilor prin lipirea unor benzi de hartie. Trainica este o vopsea lucioasa pe baza de ulei, deasemenea are si un aspect deosebit.
Toti acesti pasi sunt recomandati daca va aflati in situatia in care este necesara reconditionarea tamplariei casei avute.
Leave a Reply