Caldura dintr-o casa nu este data de temperatura apei din calorifere sau de cantitatea de lemne arse in soba. Caldura casei este data de persoanele care locuiesc in ea, de caracterul si personalitatea lor. De dimensiunile unui palat sau a unei garsoniere, casa vorbeste si respira prin sufletele celor care o populeaza dar si prin designul interior care o individualizeaza. Incepand cu armonia culorilor de pe pereti pana la nuantele perdelelor si draperiilor, toate detaliile aparent insignifiante spun povestea, desfasurata in timp real, a casei respective. Iar ca imaginea sa fie completa trebuie tinut cont si de aspectul dat de mobila.

Pentru ca mobila intr-o casa nu are un rol doar functional ci mai indeplineste si o functie estetica bine determinata si chiar determinanta in parerea pe care ne-o formam despre acea casa. Moderna sau clasica, cu forme regulate sau cu unghiuri indraznete, din materiale compozite sau din lemn masiv, mobila poate acoperi o gama foarte larga de categorii. Insa cea mai valoroasa astfel de categorie a fost, este si va ramane pentru totdeauna cea data de materialul din care este confectionata.

Mobila lemn

Inca din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost materia de baza pentru constructia mobilei. La inceput a fost doar o prelucrare minimala, ceea ce intelegem astazi prin cherestea. Cu timpul, cand cunostintele noaste s-au imbogatit iar sculele s-au inmultit ca numar si diversificat ca functionalitate, estetica finisajului a inceput sa fie din ce in ce mai pretuita. Astfel au aparut furnirurile, lacurile, lemnul vopsit si cel incrustat. Astazi materialele lemnoase compozite au luat locul rafturilor sau usilor din lemn masiv, insertiile de material plastic le-au inlocuit pe cele din metale valoroase.

Nu toate tipurile de esente lemnoase sunt compatibile cu creatia de mobilier. Cele mai populare sunt stejarul, fagul, rasinoasele, nucul, mesteacanul, ciresul sau mai exoticele eucalipt sau tec. Fiecare esenta are personalitatea sa data de culoare, textura si duritate. Daca o mobila de stejar se distinge prin aerul robust iar esenta in sine este foarte versatila in ceea ce priveste paleta de culori care se intinde de la roscat la alb, una de pin sau de brad conduce gandul spre ideea de zveltete. Lemnul de cires, cu nuantele sale rosiatice face o impresie distincta in timp ce mesteacanul cu particularitatea sa alba ce in caracterizeaza atrage toate privirile. Insa  mobila din lemn de nuc ramane etalonul in ceea ce priveste sublimul in acest domeniu. Pentru un aer delicat se poate apela cu incredere la o mobila din lemn de trandafir. Nici lemnul exotic nu poate fi neglijat. Din eucalipt se poate face o mobila durabila si rezistenta care necesita o intretinere minimala, in timp ce lemnul de tec natur sau tratat da o nota de eleganta oricarei incaperi. O esenta deosebita este si mahonul. Deosebita atat pentru clima noastra cat si pentru frumusete sa aparte. Din aceasta enumerare nu putem omite abanosul. Un lemn de o consistenta deosebita, intensa precum culoarea neagra ce il evidentiaza, este mai greu de prelucrat, pretandu-se mai ales la micul mobilier, sau la alte obiecte din lemn precum manere de cutit, pipe sau statuete.

Caracteristicile unice ale fiecarui tip de lemn indeamna la o atentie deosebita in ceea ce priveste alegerea esentei care sa dea o nota generala arhitecturii de interior. Pentru ca valoarea unei mobile din lemn masiv nu este data de cea din momentul achizitionarii ci de timp. Pentru ca doar in timp robustetea fibrei naturale isi va arata adevarata valoare si frumusete. Putand fi intretinuta cu relativa usurinta, in cazul unui accident nefericit reparatia aproape ca nu va lasa urme vizibile, lemnul va conferi intregii case un aer de distinctie.