Mobilierul alternativ – optiune ergonomica si moderna
Ideal pentru spatiile mici, de exemplu apartamente sau garsoniere cat si mansarde amenajate pentru locuit, mobilierul alternativ poate fi o optiune demna de luat in calcul. Acesata poate fi o optiune si pentru incaperile generoase ca spatiu dar in care nevoia de “loc” este presanta. Pe langa mobilierul incastrat mai exista si varianta de mobila ascunsa sau multifunctionala. Iar un exemplu elocvent pentru acestea din urma poate fi dat de patul mascat intrun sifonier sau biblioteca multifunctionala.
Revenind la mobilierul incastrat, putem afirma ca nu este cu nimic diferit fata de un mobilier clasic. Pentru rezultate remarcabile este recomandat ca, inca din faza de constructie, peretii sa fie prevazuti cu locasurile necesare. Fie ca vorbim de o biblioteca incastrata, de un dulap sau de un semineu, trebuie urmati o serie de pasi.
- Latimea mobilei nu trebuie sa depaseasca spatiul alocat pentru ca efectul de incastrare va fi mult diminuat.
- Spatiul trebuie judicios calculat pentru a obtine o incarcare uniforma. Nu isi doreste nimeni ca o parte sa fie plina pana la refuz iar o alta parte sa fie ocupata doar de un element de decor.
- Un alt aspect care trebuie urmarit este acela al incadrarii obiectelo r expuse sau depozitate in spatiul alocat. Pentru ca daca bratul unui sfesnic sau bratul aspiratorului, de exemplu, “atarna” in afara, veti intampina nu numai un disconfort fizic ci si unul estetic.
- In ceea ce priveste cromatica, imaginatia proprie este cea mai buna unitate de masura. Fie ca alegeti o nuanta care sa vina in completarea peretelui, fie ca preferati o culoare diferita pentru a marca acel spatiu, este bine sa aveti in vedere imaginea de ansamblu a incaperii.
Urmand aceste indrumari, podeaua va ramane in totalitate libera, iar camera va fi plina.
In ceea ce priveste mobilierul ascuns, solutia aceasta este ideala pentru o camera de tineret sau un birou personal amenajat intrun spatiu comun.
De exemplu, pentru a da un aer modern dar functional unei camere de tineret, se poate opta pentru un pat rabatabil care noaptea sa indeplineasca functia sa clasica iar in timpul zilei sa fie ridicat si mascat in spatele usilor unui pseudosifonier sau a unei oglinzi. Un birou masiv poate fi inlocuit de o masa multi-functionala pe care poate sta un monitor cu “aptitudini” de televizor.
La fel de usor se poate adapta o biblioteca in vederea obtinerii unui spatiu destinat biroului personal. Intrun apartament micut nici nu poate fi vorba de o camera cu destinatia explicita de spatiu de lucru. De aceea, polita unei biblioteci poate lua infatisarea unui birou cochet la care, cu ajutorul unui laptop, se poate citi corespondenta sau se poate face revista presei. La fel de bine poate fi adaptat si blatul superior al unui dulap.
Utila este si o masa rabatabila la care se poate servi o cafea sau un ceai in compania prietenilor sau, daca este extinsa si inaltata, poate asigura confortul servirii pranzului pentru sase sau mai multe persoane.
Spatiile de depozitare pot capata noi valente in incercarea de a da un nou inteles sintagmei “mic dar incapator”. Un exemplu graitor poate fi dat de adaptarea debaralei ca spatiu pentru calcat rufe sau pentru un atelier dedicat micilor reparatii casnice sau, de ce nu, crearii obiectelor multifunctionale.
Iata cum, cu putin efort si multa creativitate, vechea locuinta neincapatoare poate lua o infatisare noua in care confortul sa fie omniprezent.
Leave a Reply