Un apartament mic si cochet, cu una sau cu doua camere, este cea mai buna optiune pentru un tanar sau o tinara care si-a  luat viata in propriile maini plecand din confortul casei parintesti sau al unei perechi aflata la inceput de relatie in doi, la modul oficial. Bine luminat, cu un balcon nu prea mare, un astfel de spatiu se cere ingenios amenajat, fiind poate chiar prima incercare de acest fel a personajelor din scenariu. Nu este un neajuns major daca livingul este de fapt o camera de zi nu prea mare, in dormitorul matrimonial incap cu putina straduinta chiar doua persoane sau biroul de acasa este doar un fotoliu comod si coltul masutei de cafea pe post de masa de lucru. Aceste aspecte chiar nu conteaza daca se priveste in perspectiva.

Importanta camerei de baie

Insa baia are o mare importanta in tot acest ansamblu, ea fiind cel mai bun loc de relaxare, ea fiind spatiul care ofera intimitate in anumite momente ale zilei si tot ea fiind locul in care sunt incercate cele mai noi cosmetice, farduri, parfumuri, sau aparate de barbierit. Dupa o zi stresanta si obositoare, o cada plina cu apa calda este rasfatul suprem, este un prilej minunat de relaxare si de punere in ordine a gandurilor. In partea opusa se afla dusul matinal revigorant dupa o noapte de somn odihnitor.

o baie mica

Importanta unei incaperi este data si de numarul sau marimea spatiilor de depozitare. In baie trebuie sa isi gaseasca loc multe obiecte ce tin de confortul personal dar si de confortul intregii case. De aceea, un anumit numar de dulapuri sau de etajere vor fi oricand necesare mai ales daca baia trebuie impartita la doi. In astfel de situatii precum cele sugerate mai sus, ce se poate face pentru ca baia mica a unei locuinte mici sa isi intampine privitorii cu un profil aerisit, modern si in acelasi timp util.

Un mic secret: placile ceramice

Este greu de crezut ca, in ziua de azi, peretii unei bai sa nu fie acoperiti cu placi ceremice. Asta in cazul in care decorarea incaperii se face cu un buget nu foarte ofertant, piatra naturala sau sticla fiind variantele mai costisitoare. Revenind la placile ceramice, acestea sunt practice, relativ usor de montat si se gasesc cu usurinta. Numarul mare de modele cromatice si de dimensiuni poate constitui un obstacol serios daca nu se pleaca de la bun inceput cu un plan detaliat al baii. Ca idee, modelele unice sau cu desene cat mai fine, cu placi de dimensiuni mari sunt recomandari pentru spatiile mici in vederea obtinerii unei spatialitati vizuale. Un rol destul de important il joaca si culoarea dominanta a modelului ales. Este cunoscut faptul ca prin folosirea unor nuante deschise, spatiul capata alte valente. Efecte spectaculoase se obtin si prin jocuri indraznete de culori, insa o buna cunostere a acestora este mai mult decat necesara. Cel mai puternic efect vizual va fi cel creat cu ajutorul luminii. Intr-un final, viziunea fiecaruia asupra felului cum va arata propria baie este cea care primeaza.

Mobilier si accesorii

Dupa alegerea obiectelor sanitare cat mai stralucitoare si dupa alegerea si pozitionarea inteligenta a unor corpuri de iluminat cu lumina puternica care sa reflecte lumina intr-o oglinda cu dimensiuni generoase, a venit randul dulapurilor, etajerelor, a suporturilor pentru diverse obiecte. Daca nisele in perete nu sunt cea mai buna solutie pentru obtinerea  unor spatii suplimentare de depozitare, locuri precum cel de deasupra usii raman intotdeauna nefolosite. Mobilierul in nuante cromatice cat mai apropiate de cele ale placilor ceramice va crea un continuum care va reduce semnificativ “fracturarea” priviri de-a lungul peretilor. La randul lor, accesoriile si bateriile s-ar putea putea prezenta in cel mai metalic ton cromatic.

 O baie cu dimensiuni reduse nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare ci unul de incantare datorita prilejului oferit in trezirea spiritului creativ care sta ascuns in fiecare dintre noi. Iar in final, cand baia este amenajata intocmai cu propria viziune, satisfactia si orgoliul sunt frumos mangaiate.