O casa curata si bine aerisita este o casa in care te simti bine, in care pur si simplu iti place sa locuiesti, sa iti petreci timpul liber. Insa, oricat de mare sau de mica ar fi, s-a impamantenit ideea ca o casa are nevoie de toata atentia, are nevoie de investitii serioase de timp si de efort pentru a-si rasplati locatarii cu o atmosfera placuta, cu ordine si curatenie. In paranteza fie spus, este lesne de observat faptul ca am facut referire la locatarii casei, adulti – barbati sau femei- si copii. Totusi, daca va doriti o casa curata nu este nevoie de chiar atat de mult timp cat este nevoie de o buna organizare.

Fiecare membru al familiei stie ce are de facut

Una dintre cele mai bune solutii pentru a scapa, ca mama sau inca doar ca sotie, de corvoada zilnica sau saptamanala a curateniei este transformarea acesteia intr-o activitate care sa ii implice pe toti ai casei intr-o masura mai mica sau mai mare. Daca tatal se poate duce sa bata covoarele, unul din copii poate sterge praful. In definitiv, fiecare isi asuma o responsabilitate pe care este recomandat sa o duca pana la capat. Recompensele pot fi atat interne, propria satisfactia de a petrece timpul intr-un spatiu curat, sau externe, coordonatoarea programului fiind cea care ofera bonificatii simbolice.

Cate putin in fiecare zi

Cei mai multi dintre noi amanam unele lucruri relativ marunte pana spre sfarsitul saptamanii cand oricum trebuie facut curat in toata casa. Asta inseamna ca in weekend doua sau mai multe ore sunt ocupate cu ceea ce putea face putin cate putin in fiecare zi sau o data la doua zile. Astfel, baia poate fi curatata mai des de o data pe saptamana, cu un aspirator de mana in bucatarie ar fi o joaca ca oricine sa stranga frimiturile sau altceva putin mai mare. Debaraua si camara ar arata mult mai bine daca de fiecare data , dupa utilizare si, daca este necesar, curatare un obiect si-ar ocupa de prima data locul sau. Cu trucuri marunte ca acestea se poate salva un timp semnificativ din cel destinat curateniei.

o casa curata

Sa facem ordine ordonat

Multora dintre noi, nu de putine ori ni s-a intamplat sa incepem mai multe activitati si sa nu le terminam pe toate decat cu ceva efort, putini nervi sau o usoara stare de epuizare mai mult psihica decat fizica. La o analiza ulterioara, s-a putut lesne observa ca cea care a cauzat aceste piedici a fost lipsa unei bune organizari. La fel ca in vorbire, o exprimare oarecum haotica, cu un amestec de idei spuse doar pe jumatate este obositor si de multe ori de neinteles. Una dintre recomandarile persoanelor care au experienta in domeniul curateniei consta in indemnul catre organizare si disciplinare. De exemplu, daca incepeti curatenia din dormitor, nu iesiti din el pana nu o terminati. In felul acesta, odata cu definitivarea curateniei in prima camera, elanul cu care abordati urmatoarea incapere este mai ridicat, sansele de a termina tot procesul de curatenie intr-un timp optim crescand considerabil.

Un secret la indemana oricui

Pentru ca mizeria – praf, pete sau oricare ar fi ea – sa se depuna cat mai greu posibil, sfatul specialistilor este de a folosi produse de curatenie de calitate. Nu trebuie sa faceti confuzia intre un produs scump si unul bun. Daca aveti dubii asupra unui astfel de produs, cereti parerea prietenilor sau cunostintelor fara teama de a parea ridicoli. Un alt sfat util este acela conform caruia este bine sa evitati cumpararea mai multor produse cu aceleasi proprietati dar cu denumiri diferite, pentru ca nu veti face altceva decat sa va aglomerati  locul de depozitare si sa creati dezordine.

 A face curat intr-o casa, indiferent de marimea ei, nu este un lucru atat de greu precum mentinerea starii de curateniei. De ce sa nu transformati o activitate poate mai putin placuta, rutiniera sau fara o finalitate de durata intr-una placuta, interesanta si, de ce nu, interactiva!