Parchet laminat vs. parchet din lemn masiv
Indiferent de linia aleasa atunci cand decorati interiorul locuintei, prezenta parchetului este eminamente obligatorie. Un decor clasic sau modern va capata o anumita caldura, la propriu si la figurat, doar prin prezenta acestui detaliu. Posibilitatile de amenajare si de decorare sunt foarte variate datorita unei oferte extrem de generoase. Daca pentru incaperi precum bucataria, baia sau holul recomandarile pot acoperi o paleta larga de produse cu calitati, texturi si forme foarte diferite, pentru living si pentru dormitoare recomandarea unanima a designerilor sau arhitectilor specializati in decorarea interioarelor este parchetul.
Cand vorbim despre parchet, magazinele specializate dispun de o gama impresionanta de parchete care se deosebesc printr-o serie de caracteristici ce le fac unice: laminate sau din lemn masiv, in culori si fibre naturale sau imbogatite, de calitate superioara sau altfel, cu preturi si costuri de montaj si intretinere pentru toate buzunarele. Pantru a va usura intrucatva decizia, va prezentam cateva dintre avantajele si dezavantajele parchetului laminat si al celui din lemn masiv.
Parchetul laminat se distinge prin eleganta, usurinta in montaj si intretinere dar si in ceea ce priveste pretul. Este de fapt un material composit, format din trei sau patru straturi: cel de jos este de fapt o pelicula de oxid de aluminiu, urmatorul este format dintr-un material compozit impermeabil (rumegus presat si tratat), iar deasupra lui se gaseste o folie de melamina (aceasta da culoarea, modelul si creaza impresia de textura). Ca ultim strat, parchetul laminat este protejat de o folie rezistenta la uzura. Culorile si texturile acopera o arie vasta, putand fi gasite modele care imita fibre naturale precum wenge, mahon, bambus, brad sau artar.
Parchetul laminat acopera mai multe niveluri calitate (3 – 5), putand fi folosit pentru interioare cu trafic intens, moderat sau redus. Rezistenta sa este data, in principiu, de stratul superior. Daca parchetul din clasa a 3-a este recomandat pentru dormitoare, cel din clasa a 5-a se preteaza cel mai bine in birouri sau holuri, mai ales cele de la intrare.
Montarea se poate face si fara sa fie necesara prezenta unei echipe de specialisti. Tot ce trebuie se rezuma la cateva scule si oarece abilitati tehnice si practice. Intretinerea parchetului laminat este foarte simpla. Se sterge de praf cu o carpa sau cu aspiratorul si se spala cu apa si cu un mop bine stors. Se pot folosi produse odorizante.
Parchetul din lemn masiv este sinonim cu rafinamentul in decoratiunile interioare. Locul sau este alaturi de elemente de mobilier care depasesc clasa comerciala si, bineinteles, alaturi de un tablou al unui pictor cu nume. Un parchet din lemn masiv de calitate este cu mult superior celui laminat in ceea ce priveste pretul. Avand ca unica componenta fibra lemnoasa naturala acesta poate fi acoperit cu un strat de lac sau alta solutie asemanatoare pentru infrumusetare dar si pentru protectie. In functie de modalitatea de taiere poate fi gasit intr-un numar mare de modele. Acest tip de parchet si-a castigat renumele de “parchet pentru o viata” datorita rezistentei mari in timp.
Si in acest caz piata are o oferta foarte diversificata insa este recomandata achizitionarea ghidata dupa anumite criterii, cel mai important fiind calitatea. Un alt factor important de mentionat este dat de gradul de umiditate pe care il aer parchetul. De aceea se va cauta numai parchet bine uscat.
Montarea unui astfel de parchet reclama o anumita experienta datorita rigorilor tehnice ce trebuie indeplinite. Cel mai simplu montaj consta in lipirea directa pe sapa sau pe un strat de material adeziv, gen aracet sau prenandez. Perchetarii traditionalisti recomanda ca montajul sa fie executat pe un pat de nisip si pe rigle de fixare. Odata acoperita intreaga suprafata dorita cu parchet, acesta se trage la rindea, se baituieste (daca se doreste schimbarea culorii naturale) si se lacuieste.
Ca intretinere, parchetul din lemn masiv necesita, pe langa stergerea de praf si spalarea cu o carpa umeda, rindeluirea la o perioada de timp cuprinsa intre 3 si 5 ani.
Un inconvenient major este dat de faptul ca pe acest tip de parchet raman urme de tocuri sau de mobila daca, in cazul unei reamenajari, le trageti si nu le luati pe sus.
Alegerea parchetului poate fi o adevarata incercare. In functie de interese, gusturi, preferinte sau exercitii financiare, la urma-urmei sunteti singura persoana care decideti de ce aveti nevoie insa consilierea din partea unui specialist poate insemna succesul intr-o astfel de intreprindere. Atat parchetul laminat cat si cel din lemn masiv au calitati peste care nu se poate trece cu vederea precum si mici inconveniente mai mult sau mai putin deranjante.
Leave a Reply