Este ceva normal ca pentru casa visurilor voastre proaspat terminata sau pentru o redecorare de efect a unei case deja existente, alegerea marmurei, alba, neagra, roz sau cu insertii, ca amenajare a podelei este nu numai o alegere de bun gust si extrem de eleganta ci si practica. De-a lungul timpului, roca metamorfica poroasa dar foate rezistenta la un impact accidental cu un corp contondent insa sensibila la zgarieturi, a starnit multe pasiuni. Sunt binecunoscute publicului avizat localitatile care au imprumutat numele lor marmurilor extrase din vecinatatea lor. Langa italienele Caraera sau Siena, langa grecescul Pentelic, marmura de Ruschita ne situeaza pe harta mondiala a exploatarilor de piatra nobila. Unul dintre sustinatorii cei mai ferventi ai acestui material este nimeni altul decat scuptorul Constantin Brancusi, artizanul nu mai putin celebrei Domnisoare Pogany sau a misterios inteleasa Coloana a infinitului.

Revenind la marmura ca material de decor. Marmura, comparata deseori cu diamantele, este o investitie pentru care se depune un adevarat efort financiar, dar montata si finisata dupa toate regulile da o distinctie deosebita interiorului pe care il imbraca. Fie ca vorbim de un hol sau antreu, o scara, un birou sau un living cu oarece pretentii oficiale, pardoseala de marmura nu poate fi comparata cu nici un alt tip de pardoseala. Alba sau cu firisoare colorate care amintesc de indelungatii ani de formare aceasta poate acoperi o bucatarie sau un balcon de marimea aproximativa a unei terase.

Placi Marmura

Odata ce v-ati hotarat asupra culorii si modelului final, montarea nu este grea ci, din contra, chiar banala. La fel ca toate tipurile de placi ceramice, marmura se fixeaza cu ajutorul materialelor adezive clasice sau direct pe sapa de beton. Fixarea poate fi facuta de orice persoana cu un anumit nivel de cunostinte privitoare la tehnicile de montare insa, pentru un ansamblu mai deosebit al placilor de marmura este imperios necesara prezenta unui specialist. Pentru obtinerea acelui decor final lucios devenit celebru, in cazul in care ati achizitionat un produs semifinisat, este nevoie de un utilaj special de slefuire si de multa rabdare. Rezultatul final va fi cu siguranta peste asteptari.

Intretinerea placilor de marmura este un procedeu relativ usor. Este bine de stiut de la bun inceput ca marmura, datorita calitatilor si proprietatilor sale speciale nu permite dezvoltarea bacteriilor sau a anumitor factori alergeni si nici instalarea ciupercilor sau mucegaiului pe suprafata ei, indiferent de nivelul umiditatii existent la un moment dat in mediu. Daca optati pentru o amenajare si decorare a interiorului locuintei cu un astfel de material, ati scapat de aceste doua probleme destul de serioase.

Pardoseala din marmura

 

Cea mai facila metoda de curatare si lustruire consta in folosirea solutiilor de lustruit si curatat care se gasesc la orice magazin de profil. Tot ce va mai trebuie este o carpa moale. In cazul in care aveti un copil mic sau daca pur si simplu nu vreti sa folositi solutii chimice, o suspensie de bicarbonat diluat cu apa va avea efecte vizibile imediat. Aveti grija sa nu ramana multa apa pe suprafata marmurei dupa curatare. Fiind poroasa, ea va absorbi o parte din apa si astfel creati premisele producerii unor pete inestetice. Se va evita cu desavarsire folosirea substantelor acide deoarece acestea afecteaza iremediabil suprafata marmurei. In cazul in care v-a cazut mancare pe jos s-au, din greseala, ati varsat un pahar cu vin rosu, indepartati cat mai grabnic resturile, spalati cu apa calduta zona afectata si uscati-o cu un prosop sau o carpa puternic absorbanta.

Inca din antichitate grecii, romanii sau egiptenii apreciau in mod deosebit interioarele dar si exterioarele decorate in marmura. Un exemplu de apreciere extrema este dat de Taj Mahal, palatul construit de sultanul Mugal in cinstea sotiei sale. Acesta farmeca si astazi, dupa atatea sute de ani, prin prospetimea, luxul si somptuozitatea sa.