Paulownia arborele viitorului
Originar din China arborele Paulownia este un arbore cu o crestere rapida. Este cunoscut si sub numele de “copacul pasarii phoenix” sau “copacul printesei”. Denumit initial Pavlovnia in onoarea Reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica Tarului Pavel I al Rusiei, dar ulterior este scris Paulownia. . In China este un arbore foarte popular care a patruns destul de tarziu in Europa. Cuprinde 20 de specii de arbori dintre care cele mai rezistente conditiilor de mediu si sol din Romania sunt Paulownia elongata, Paulownia tomentosa, Paulownia arctic si Paulownia shang tong. Aceste patru tipuri de arbori se preteaza cel mai bine climatului din Romania
Paulownia este arborele cu cea mai rapida crestere din lume. In primul an creste 3 m, iar in urmatorii ani creste 4-5m pe an. Paulownia se poate planta pentru cherestea sau pentru biomasa. Daca se planteaza pentru cherestea se recomanda 600 de arbori la hectar, care se taie dupa primele 6 luni de la plantare pentru a se forma cherestea de calitate superioara. Copacul ajunge in anul 4 la 15-20 de metri inaltime si 25-30 cm in diametru.
Lemnul de paulownia este foarte cautat deoarece este un lemn usor, se usuca foarte repede nu se incovoie la uscare, este cu granulatie fina, nu crapa, nu se deformeaza. Culoarea lemnului este foarte deschisa, cantareste foarte putin si este foarte apreciat. Este folosit la construirea de avioane, barci, placi de surf, instrumente muzicale. Lemnul de paulownia este comparat cu lemnul de nuc care este considerat cel mai bun lemn. Se poate planta pe orice tip de sol, atata timp cat panza freatica este sub 2 metri.
Frunzele de paulownia sunt de dimensiune mare 60cm in primul an, sunt o sursa importanta de oxigen, pot fi folosite ca fertilizator sau ca furaje datorita continutului ridicat de nitrogen. Prin coronamentul sau bogat Paulownia poate absorbi o mare cantitate de bioxid de carbon din atmosfera: 1200 tone de CO2/an, echivalentul noxelor emise de un automobil la parcurgerea a 100.000 km. Mai sunt folosite si in fabricarea unor medicamente. Florile sunt foarte frumoase si foarte apreciate de albine. Mierea de paulownia este la fel de apreciata ca si mierea de salcam. Productia de miere de pe un hectar este de 700 de kilograme. Puterea calorica a lemnului de paulownia este de 3860 kilocalorii, 2 kg de lemn =un litru de motorina.
Este un arbore de ornament foarte frumos care se poate planta si langa casa si datorita faptului ca alunga insectele. Pe piata romaneasca exista firme specializate in infiintarea plantatiilor de paulownia. Informarea corecta este foarte importanta in reusita culturii dumneavoastra. Aceste firma va ofera consultanta, plantare si material saditor cu garantie. Cand copacul ajunge la 30 de cm in diametru iti cumpara copacii si astfel se asigura piata de desfacere. Investitia initiala este in jur de 3500 de euro, iar profitul in anul 4 poate ajunge la 30000 de euro. Se planteaza o data si se regenereaza de 3-4 ori fara o alta investitie. Costurile de intretinere sunt destul de mici, si nu necesita multe lucrari de intretinere. Necesita curatari anuale, iar la taiere resturile ramase se folosesc pentru fabricarea de brichete sau peleti.
Cu investitii minime plantatia de paulownia poate deveni cea mai profitabila afacere a momentului.
Leave a Reply