Stiati ca cea mai mare piscina din lume se gaseste in statul Chile si are o lungime de peste un kilometru? Stiati ca Infinity Pool este o piscina construita la etajul cincizeci si cinci al unui mare hotel din Singapore? Poate stiati de aceste curiozitati, poate nu insa stim aproape sigur ca o piscina in curtea casei este un motiv de bucurie pentru copii si de relaxare pentru adulti. Acoperita, semiinchisa sau descoperita, ingropata, semiingropata sau total supraterana, construita din beton fier si otel sau din mai multe tipuri de plastic sunt posibilitatile care le aveti pentru a avea propria voastra piscina.

Forme si design

De la clasica forma dreptunghiulara la cele rotunde, ovale, cu forme florale, cu linii curbe, cu trepte sau oricum va ghideaza imaginatia si spatiul pe care il aveti la dispozitie, piscinele pot deveni punctul de atractie al unei gradini pe timp de vara. Acestea pot fi situate si la interior, lipite de casa sau in spatii special gandite si amenjajate pentru ele. Cu pereti ficsi realizati din diferite materiale de constructie, din sticla sau glisanti pentru a lasa vara sa stea langa ele, formele piscinelor si decorurile ce le fac atragatoare pot fi foarte diversificate. La fel de diverse pot fi si materialele care le imbraca. Gresie, faianta sau marmura dar si vopseluri speciale sunt printre cele mai utilizate decoruri care imbraca, izoleaza sau coloreaza. Mai exista si piscinele modulare cu structura metalica imbracate cu panouri de lemn, prefabricate sau diverse materiale plastice, din fibra de sticla sau alte materiale pe baza de rasini poliuretanice care nu mai au nevoie de aceste elemente decorative. Ele vin intr-una sau mai multe culori predefinite. O astfel de piscina are o durata de viata destul de mare, pana la treizeci de ani, si nu necesita operatiuni elaborate de intretinere.

De jur imprejurul piscinelor fixe, ingropate sau partial supraterane peisagistii recomanda un spatiu de unul sau mai multi metri latime special amenajati care sa aminteasca de plajele litorale. Cele mai uzuale astfel de design-uri sunt realizate cu ajutorul ierbii sau al dalelor de piatra frumos finisate. Pentru un plus de eleganta si stil puteti folosi lemnul natural tratat impotriva umiditatii sau materiale de sinteza care imita lemnul. Pentru siguranta celor ce doresc sa se racoresca intr-o zi caniculara de vara este propusa o bordura cu dimensiuni variabile, executate dintr-un material cu proprietati antiderapante.

Piscina modele

Sisteme de filtrare si de pompare a apei

Inima tehnica a piscinei consta tocmai in aceste filtre si pompe care fac ca apa care umple piscina sa fie limpede si cristalina, curata in ceea ce priveste prezenta organismelor si microorganismelor daunatoare sanatatii. Aceste sisteme au locul lor intr-o camera tehnica aflata in apropierea bazinului sau intr-o nisa situata la unul din capete pentru a nu incurca.

Principiul de functionare este simplu si eficient. O pompa de absortie aduce apa din retea sau direct din mare daca amplasamentul permite acest lucru intr-un sistem de filtre care opresc impuritatile si dezinfecteaza apa. Pentru a inchide circuitul, din filtre apa ajunge in piscina. Exista si posibilitatea recircularii apei printr-un circuit asemanator cu cel descris mai sus. Intregul sistem este compus dintr-una sau mai multe pompe, unul sau mai multe filtre si un numar destul de mare de metri de teava. Nu uitam sa trecem in revista nici robinetii precum si celelalte materiale secundare fara de care nu ar fi posibila o functionare corecta a intregului sistem. Pentru apa marina sistemul de pompare si filtrare este ceva mai complex.

Atunci cand vrem sa scapam de vremea caniculara, sa ne racorim sub o umbrele mare cu un cocktail pe masura, o piscina situata in gradina, aer liber, sau partial acoperita este exact ceea ce trebuie pentru a completa decorul estival si pentru a aduce un plus de racoare.