De ce indragim plantele de apartament? Pentru aspectul lor mereu verde, datorita faptului ca au o contributie majora la purificarea aerului sau pentru ca ne incanta de fiecare data, atunci cand le privim, cu formele si culorile florilor pe care ni le ofera cu atat de multa darnicie? Pentru a beneficia cat mai mult timp posibil de frumusetea tacuta dar atat de expresiva a plantelor de apartament sunt recomandate o serie de mici lucrari de intretinere chiar si acum, in sezonul rece. Datorita conditiilor de mediu prielnice si a aclimatizarii, ciclurile plantelor de interior sunt usor modificate comparativ cu cele ale plantelor de gradina. De aceea, sezonul rece nu are aceeasi insemnatate pentru ele avand totusi nevoie de grija si atentia persoanelor care le ingrijesc.
Deparazitarea si curatarea
Chiar daca stau mai tot timpul pe balcon sau in casa, si acest tip de plante pot fi atacate de o serie de paraziti care sa le afecteze integritatea. Daca pe pereioada sezonului cald sunt scoase “la aer” riscurile cresc considerabil. Odata ce sunt readuse la locul lor, se recomanda un control vizual al frunzelor, tulpinei dar si al florilor. In cazul in care o planta este afectata de paraziti ea poate afecta si plantele aflate in vecinatatea ei.

flori de apartament iarna
Urmeaza apoi indepartarea frunzelor uscate si a crengutelor care au crescut de la ultima toaletare pentru a obtine din nou o forma frumoasa. Aerisirea pamantului din ghiveci, sau mai simplu spus saparea lui cu un instrument adecvat, este si ea o operatie necesara pentru mentinerea vigurozitatii dobandite peste vara.
Pentru ca plantele sa isi continue nestingherite ciclul de viata si cand nivelul mercurului din termometre nu este prea prietenos, indepartarea prafului de pe frunze este o alta recomandare a specialistilor. O astfel de operatie se poate face cu o carpa moale.
Lumina
Cele mai multe plante sunt mai iubitoare de lumina, aceasta stare de fapt datorandu-se necesitatii de a transforma clorofila prin fotosinteza, de a se hrani. Si cum sezonul hibernal este cunoscut drept anotimpul in care cantitatea de lumina naturala este cea mai redusa din an, iar razele solare ating cu zgarcenie pamantul, oferirea unui surplus de lumina plantelor trebuie avuta in vedere ca o prioritate. In acest scop, plantele se aseaza cat mai aporoape de ferestre sau chiar in balcon daca exista o sursa de caldura. Dar atentie cu caldura, mai ales ca de obicei sub ferestre sunt instalate si radiatoarele de caldura sau caloriferele. In prezenta caldurii directe plantele se vor usca.
Vietatile vegetale care nu au o asa mare nevoie de lumina, ele fiind multumite cu o cantitate mai mica, pot fi asezate mai departe de ferestre sau chiar in incaperi luminate cu precadere prin surse artificiale.
Udarea
Spre deosebire de anotimpul cald cand planta vibra de viata prin toti porii si toate celulele lucreaza la parametri maximali, iarna plantele isi incetinesc ritmul de viata. Astfel, udarea se va face mai rar, o data pe saptamana sau, in functie de planta chiar mai rar, reducandu-se si cantitatea de apa. Adaosurile de substante nutritive vor fi si ele suspendate pe perioada de iarna, plantele avand nevoie de ceva timp in care sa “respire” singure fara ajutor. Deosebire fac plantele cu flori, mai exact cele care si le pastreaza chiar si iarna, care au nevoie de nutrienti pentru a-si putea duce podoaba. Folosirea unor astfel de substante hranitoare se va face conform celor scrise pe eticheta, surplusul determinand uscarea plantelor, cantitatea insuficienta nefacand palpabile efectele scontate. La fel de important este si cand se face udarea. Ca o regula oarecum generala, se stabileste umiditatea pamantului din ghiveci prin apasare usoara cu degetele. Daca acesta se simte uscat este nevoie de apa.

Pentru a avea plante frumoase si sanatoase si in timpul iernii nu este nevoie de un efort deosebit. Putina atentie si multa dedicatie sunt ingredientele necesare pentru plantele de apartament in timpul iernii. Este obligatorie insa cunoasterea caracteristicilor si preferintelor fiecarei dintre ele.